Svijet

SAD: Obama i dalje vodi u predizbornim anketama

Izvor

Nakon što je Mit Romni odabrao svog partnera za potpredsjednika, samo nekoliko dana prije nacionalnih stranačkih konvencija koje počinju sljedeće sedmice, demokratski listić na kome su Obama i potpredsjednik Džo Bajden dobija podršku 48 odsto registrovanih birača. Republikanski listić, na kome su Romni i njegov potpredsjednički kandidat Pol Rajan imaju podršku 44 odsto glasača.

Ti podaci su neznatno promijenjeni od jula, kada je Obama vodio ispred Romnija za šest odsto u istoj anketi, odnosno s 49 posto prema 43 posto glasova, što pokazuje minimalan porast podrške za Romnija nakon priključenja kampanji fiskalnoga konzervativca s podrškom Čajne partije (Tea Party), kongresmena Rajana.

Na manjem uzorku birača koji žive u 12 ključnih država u kojima se odlučuju izbori - Koloradu, Floridi, Ajovi, Mičigenu, Nevadi, Nju Hampširu, Nju Meksiku, Sjevernoj Karolini, Ohaju, Pensilvaniji, Virdžiniji i Viskonsinu - Obama vodi ispred Romnija za tri odsdto, s 49 prema 46 odsto glasova.

Dok su stanje američke ekonomije i pravac u kome ide zemlja i dalje velika kočnica za Obamu, anketa pokazuje da postoje još veći izazovi za Romnija, uključujući zabrinutosti oko njegovih poreskih prijava i nedostatka podrške za njegove planove reduciranja programa zdravstvene zaštite za starije osobe - Medicare.

Foto: hrt.hr

Portal Analitika