Svijet

SAD najavljuju sankcije odgovornima za nastavak nasilja u Sudanu

Bijela kuća je danas saopštila da će uvesti sankcije ljudima "koji održavaju nasilje" u Sudanu, s obzirom da se zaraćene strane ne pridržavaju sporazuma o prekidu vatre.

SAD najavljuju sankcije odgovornima za nastavak nasilja u Sudanu Foto: EPA-EFE
BetaIzvor

Kako je saopštio Stejt department, SAD uvode vizna ograničenja za određene ljude u Sudanu, uključujući zvaničnike dvije zaraćene oružane formacije - Sudanskih oružanih snaga i Snaga za brzo reagovanje - kao i lidere iz doba režima Omara al-Bašira, koji su "odgovorni za podrivanje ili su učesnici u podrivanju sudanske demokratske tranzicije".

Predsjednik SAD Džozef Bajden je 4. maja postavio osnov za sankcije kada je izdao uredbu o proširenju ovlašćenja Amerike da odgovori na nasilje u Sudanu i pomogne da sukob okonča.

"Ove mjere imaju za cilj da na odgovornost pozovu one koji su odgovorni za podrivanje mira, bezbjednosti i stabilnosti Sudana", rekao je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

Kako je izjavila ministarka finansija SAD Dženet Jelen, "sankcijama se prekidaju ključni finansijski tokovi i Snagama za brzo reagovanje i Sudanskim oružanim snagama, lišavajući ih resursa potrebnih za plaćanje vojnika, ponovno naoružavanje, snabdijevanje i vođenje rata u Sudanu".

"Sjedinjene Države stoje na strani civila protiv onih koji nastavljaju nasilje prema narodu Sudana", rekla je Jelen.

SAD su danas pozvale zaraćene strane u Sudanu da se vrate pregovorima o prekidu vatre i ulože zajednički napor da se pridržavaju trajnog primirja nakon što su mirovni napori iznova propali.

Sudanska vojska je juče suspendovala učešće u mirovnim pregovorima, koji su se održavali u Saudijskoj Arabiji.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.