Svijet

Bez prava pomilovanja

SAD: Masovni ubica dobio 34 doživotne kazne zatvora

Nikolas Kruz (Nicholas Cruz), koji je u srednjoj školi u Parklendu u SAD ubio 17 đaka i učitelja i povrijedio još 17, osuđen je na doživotni zatvor bez prava na pomilovanja, nakon što su mu se članovi porodica ubijenih i ranjenih dva dana direktno obraćali u sudnici, nazivajući ga zlotvorom, kukavicom, monstrumom i podljudskim bićem.

SAD: Masovni ubica dobio 34 doživotne kazne zatvora Foto: Amy Beth Bennett / POOL / AFP
Portal AnalitikaIzvor

Pokolj u Parklendu, koji se dogodio 14. februara 2018. godine, najsmrtonosniji je masovni zločin koji se ikada dogodio u nekoj američkoj školi.

Kruz, okovan i u crvenom zatvoreničkom odjelu, gledao je u sudiju Elizabet Šerer (Elizabeth Scherer) ali nije pokazivao emocije dok mu je ona čitala osudu na 34 uzastopne doživotne robije: 17 zbog ubistava u srednjoj školi Merdžori Stounmen Daglas, i na još 17 zbog pokušaja ubistva onih koje je ranio.

Sudija Šerer nije imala izbora: porota je sa devet glasova za napram tri protiv odlučila da Kruz dobije smrtnu kaznu, ali zakon na Floridi takvu kaznu ne dopušta ako odluka porote nije jednoglasna.

Kruz je prije izricanja presude rekao sudiji da je pod uticajem ljekova, ali da može da shvati što se dešava.

U prethodna dva dana su roditelji, supružnici, rođaci i prijatelji ubijenih i ranjenih jedan za drugim izlazili za govornicu kako bi ubici u lice rekli šta misle o njemu i njegovom zločinu. Željeli su mu bolnu sudbinu u zatvoru i žalili zbog toga što nije osuđen na smrt.

Sudiji je zadrhtao glas dok je čitala prvu od 34 osuda na doživotni zatvor, ali kasnije je postao sigurniji, navodi AP.

Portal Analitika