Društvo

Sjednica UN u Ženevi

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo preporučili istrage o policijskoj torturi u Crnoj Gori

Četvrti univerzalni periodični pregled Ujedinjenih nacija o stanju ljudskih prava u Crnoj Gori održava se danas u Ženevi. Predstavnici država članica UN postavljaju pitanja crnogorskoj delegaciji o stanju ljudskih prava u zemlji.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo preporučili istrage o policijskoj torturi u Crnoj Gori Foto: UGC
RTCGIzvor

Preporuka Austrije je jačanje napora u borbi protiv korupcije, kao i veću kampanju protiv govora mržnje. Založili su se da se popune upražnjena mjesta u pravosuđu, kao i da se obustavi svaki oblik politizacije pravosuđa.

Delegacija Australija ukazala je posebno na značaj mjera za prevenciju politizacije pravosuđa. Argentina je predložila istrage i kazne za slučajeve diskriminacije protiv manjina i ranjivih grupa. Traže i istrage i kazne za one koji su počinili ratne zločine. Albanija je pozdravila napredak Crne Gore, a posebno plan za primjenu Instabulske konvencije i strategije za rodnu ravnopravnost. Kažu i da Crna Gora treba da poveća učešće manjinskih zajednica u pravosuđu, uz povećanje broja žena u Skupštini Crne Gore.

Vijetnam je ukazao na značaj fer pristupa tržištu rada.Iz Venecuele su preldožili kazne za sve policajce koji zloupotrebljavaju ovlašćenja.

Uzbekistan je preporučio snažnije mjere protiv siromaštva u Crnoj Gori. Urugvaj je predložio snažniju kampanju protiv nasilja nad ženama i djevojčicama.

SAD su pozdravile krivično gonjenje odgovornih za visoku korupciju, a naglasile i kritični značaj istraga o napadima na novinare i o policijskoj torturi, uz zaštitu manjinskih prava. Oni su istakli da je važno obezbijediti pristup pravdi za sve žrtve diskriminacije.

Ujedinjeno Kraljevsto pozdravilo je borbu protiv organizovanog kriminala, a preporučili su i da se sprovedu nezavisne istrage o policijskoj torturi. Zatražili su punu zaštitu za novinare.

Turska je, u konstruktivnom duhu, predložila da se omogući pristup pravdi žrtavama torture i trafikinga ljudi, kao i da se spriječi diskriminacija prema ranjivim grupama, posebno migrantima.

Nakon uvoda, intervenisao je Tunis, pozdravljajući borbu protiv korupcije i zaštitu prava manjina.

U uvodnom obraćanju, ministar za ljudska i manjinska prava Fatmir Đeka, čelnik crnogorske državne delegacije, rekao je da je Crna Gora nastavila reforme u sudstvu, te nastavila jačanje normativnog, institucionalnog i strateškog okvira za poštovanje ljudskih prava. Nastavljena je i borba protiv korupcije, kao i snaženje antikorupcijskih institucija.

Osvrćući se na vršnjačko nasilje, Đeka je rekao da se povećava broj policajaca koji prate dešavanja u školama.

"Crna Gora trenutno radi set novih medijskih zakona, uključujući medijsku strategiju, što će obezbijediti veću slobodu izražavanja i bezbjedno okruženje za novinare", rekao je Đeka.

Na međunarodnom planu, Crna Gora potpuno podržava rad Visokog komesarijata za ljudska prava, kaže ministar.

Uoči sjedice u Ženevi, predstavljeni su izvještaji o stanju ljudskih prava koje su pripremili Vlada Crne Gore i nevladine organizacije.

Savjetnica za ljudska prava UN u Crnoj Gori Anjet Lanting kazala je za Portal RTCG da je Univerzalni periodični pregled (UPR) pregled stanja ljudskih prava u svakoj zemlji koja je članica Ujedinjenih nacija. Održava se jednom u četiri i po godine.

"Pregled vezano za Crnu Goru biće održan u Savjetu UN za ljudska prava, u Ženevi, u Švajcarskoj, u ponedjeljak, 8. maja od 9 do 12.30 časova. Državnu delegaciju Crne Gore predvodi ministar za ljudska i manjinska prava, Fatmir Đeka, a njeni članovi biće i predstavnici ministarstava, Skupštine i pravosuđa. Devedeset država članica UN će razmotriti napredak i izazove u ostvarivanju ljudskih prava za sve u Crnoj Gori. Oni će dati preporuke kako da Crna Gora dalje napreduje. Ove preporuke služe za kreiranje i implementaciju novih i postojećih zakona, politika i praksi", saopštila nam je Lanting.

Ona je objasnila da se UPR zasniva na izvještajima o stanju ljudskih prava koje pripremaju Vlada Crne Gore, entiteti Ujedinjenih nacija, uključujući tim UN-a u Crnoj Gori, i razne nevladine organizacije.

"UPR dolazi u važnom trenutku u istoriji ljudskih prava, kada slavimo 75. godišnjicu Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, prvi put kada se međunarodna zajednica saglasila oko skupa zajedničkih vrijednosti", rekla je Lanting.

Portal Analitika

Komentari (7)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Emina_J
08.05.2023. 12:59

UN i stanje ljudskih prava u Crnoj Gori ...!!!... dobija prezentovanje od Ministra za ljudska i manjinska prava iz reda Albanskog , kako vole za sebe da kazu manjinskog naroda , đe je drugi covjek u Drzavi " brat ", takođe iz istog manjinskog naroda , koji su u toj borbi , prodali tuđa Nacionalna prava i interese i to Crnogorskog naroda , da je sad po Albaniji koja pozdravlja taj napredak , napomenom za jos vece ucesce manjinskih naroda u Pravosuđu , đe isti nijesu dali to pravo drugima ...!!!..sto se tice medija , taj isti " brat " iz manjinskih naroda prijeti zatvaranjem i stalnim targetiranjem ...!!! Da li ce ove informacije biti prezentovane UN kao uvod o stanju ...i da ne zaboravimo torturu na Cetinju 5. Septembra na Graďane Crne Gore i protiv zakoniti desant u kojem je takođe ucestvovao isti " brat " iz manjinskog Albanskog naroda koji se jos na BBC reklamirao kao prodavac ...!!!...zato , ako se ne usvoji sjajna ocjena za istu manjinu ", to moze biti samo sumnja u prez NASTAVAK .

0
0
E Emina_J
08.05.2023. 18:50

@Emina_J ... NASTAVAK ... sumnja u prezentaciju istog ministra .... sta se uradilo s druge strane na targetiranju drugog manjinskog naroda kojem prijete " kanibalizmom "...i da li ce svoju asimilaciju prema njima prezentovati , koju je Azis sprovodio u Sandzaku , bezuspjesno u Srbiji , dok cekamo rezultate ovđe ...!!! Strasno ...od Građanske Drzave , smo dosli u nacionalisticku , na sta je i sam ponosan " brat ", 2. covjek Crne Gore " smanjili smo podrsku DPS ( građanskoj partiji ) a povecali procenat nacionalistickih partija ....đe svako trazi prava za sebe da bi vladao drugima , ukoliko nije tako , onda su manjine ugrozene ...!!!...ovo je ta istina , sto se tice Crne Gore....!!!!!!

0
0
B Brat_neregistrovani
08.05.2023. 09:18

Blago nama, s vama tako zabrinutim za pravdu i postenje u Crnoj Gori. Ali ste nam instalirali Crkvu Srbije, Bitangu i sve njihove talibanw da nas dovedu do te pravde i tog postenja.... Nikad srece s vama

12
0
D Deki_neregistrovani
08.05.2023. 08:23

Bolje vi vaseg pulena čarlija čaplina privedite pravdi. Namjerno ste ga doveli da haos napravi

17
0
K Karadag
08.05.2023. 08:55

@Deki_neregistrovani Caplina ne treba uporedjivat sa bitangom jer je Caplin uveseljavao ljude a nije pravio stetu.

12
0
D Dada_neregistrovani
08.05.2023. 08:20

Ove preporuke UN treba staviti na svako radno mjesto u CG pogotovo u policiji i političkim organima i često otvarati rasprave o tome na TV. Možda nam se ispere mozak od primitivizma i budemo humaniji. Eto vidi svijet i našu malu državu punu nasilja i primitivizma. Sprovedimo bar malo dobronamjernih preporuka a ne unaprijed dokazujemo kako je kod nas sve u najboljem redu. 🙏

0
0
z zzzzzzzzz_neregistrovani
08.05.2023. 08:18

Niko da pomene od cega ce CG zivjet jer su apostoli unistili turizam gradjevinarstvo saobracaj industriju i poljoprivredu….. a najvaznije ljudsko oravo su uslovi zivota…. moze li ovo neko prenijet UNu

0
0