Novi proizvodi

SAD: Genetskom manipulacijom do vojnika iz SF filmova

Izvor

Naučnici u Pentagonovom visoko-tehnološkom zavodu "Advanced Research Projects Agency" nadaju se da će pronaći način da utiču na određene gene kako bi ljudsko tijelo moglo uraditi nevjerovatne stvari, poput korištenja tjelesnih masti na najbolji mogući način, piše britanski list "Sunday Express".

Novinari su razgovarali sa piscem Simonom Konvejem, koji je dobio uvid u tajne zapise DARPA-e.

"Ako mogu uspješno pretvarati masti u energiju ne trebate hraniti vojnike. Dakle, možete ih poslati u bitku u udaljenim područjima gdje će oni da žive od vlastite masnoće", rekao je Konvej.

"Radi se samo o poboljšanju stvaranja energije u tijelu. Vojnici će biti u mogućnosti da trče 'olimpijskim brzinama", nose velike težine, a sve to bez sna i hrane", rekao je on.

Druga mogućnost je lijek koji može učiniti da ljudi budu satima budni i ostanu fokusirani, rekao je profesor Džoel Geri sa Arizona State Univerziteta.

"To je testirano od strane američke vojske na helikopterskim pilotima. Oni su otkrili da nakon 40 sati, kod pilota zapravo bolji nivo koncentracije nego da se odmarao. To je puno bolje od amfetamina, koji utiču na donošenje odluka i dovedu do mnogih takozvanih 'friendly fire' incidenata ", rekao je on.

Tu je i projekt kako bi vojnici mogli regenerisati izgubljene udove.

"Postoje dobro dokumentovani slučajevi djece koja gube prst i on im ponovo poraste. Trik je u tome kako prepoznati okidač. Sada je to dobro finansirano područje istraživanja", kaže Geri.

Agencija, ponekad nazivana Pentagonov "ludo naučno odjeljenje", poznata je po mnogim velikim postignućima u tehnologiji. Ima svoju evidenciju otkrića, koja uključuju i stvaranje prekursora savremenog interneta.

Između ostalog, DARPA-a ima godišnji budžet od dvije milijarde dolara. Novac se koristi za pravljenje i istraživanje supersoničnih vozila bez posade, insekata za špijunažu, mini satelita koji mogu "pojesti" druge letjelice i novog "cyber" oružje.

Foto: adealidenow.com

Portal Analitika