Politika

Šabović: Vratiti mandat građanima

Baš kada pomislimo da nas odlazeći premijer Dritan Abazović ne može više iznenaditi svojim neznanjem, promašenim tezama i transferima blama, on nekako uvijek uspije da nas uvjeri u suprotno. Sada prosto ‘’brilijantan’’ u ulozi tumača Ustavnog prava predlaže rekonstrukciju sopstvene Vlade kojoj je izglasano nepovjerenje krajem avgusta, kaže član Glavnog odbora SDP-a, Mirza Šabović.

Šabović: Vratiti mandat građanima Foto: Foto: SDP
Portal AnalitikaIzvor

Prema njegovim riječima, izjavu premijera u tehničkom mandatu neozbiljno je komentarisati sa pravnog aspekta, međutim, kako navodi, upravo u ovakvim prijedlozima koji su najbolji pokazatelj cjelokupnog političko-društvenog ambijenta u kojem se Crne Gora našla prethodne dvije godine, a posebno u prethodna četiri mjeseca, nalazi se utemeljenje, odnosno društveni-javni interes za vraćanje mandata građanima.

"Ukoliko analiziramo ukupni političko-društveni ambijent konstatovaćemo da je institucionalna anarhičnost jedna od nezaobiliaznih činjenica zajedno sa Vladom koja je u statusu izglasanog nepovjerenja, ustavni rok za predlaganje mandatara za sastav vlade je uveliko protekao, u skupštini ne postoji jasno definisana većina, a dobar dio narodnih predstavnika ne pokazuje minimum elementarne odgovornosti da izabere barem jednog sudiju Ustavnog suda, čime državu uvode u poseban, vrlo diskutabilan pravni status u odnosu na predstojeće izbore, naime, iako je ovo opširna i posebna tema za elaboriranje, važno je naglasiti da postoji eventualna mogućnost da građani ili političke partije koje na odluke Državne izborne komisije podnesu odnosno izjave žalbe Ustavnom sudu koji je u ovom trenutku nefunkcionalan ostvare određena prava koja bi se kasnije u nekim drugim postupcima manifestovala kroz moguće odštetne zahtjeve. Blokada ustavno-pravnog sistema nije jedino što zabrinjava, u susret energetskoj krizi država ulazi sa ozbiljnim gubicima u energetskom sektoru,a svako malo nas ‘iznenadi’ miješanje stranih službi i organizacija u unutrašnja pitanja Crne Gore", kaže Šabović. 

U svemu naprijed iznešenom, dodaje, nalaze se jasni indikatori odnosno kriterijumi na osnovu kojih se lako može utvrditi javni interes za vraćanje mandata građanima, jer su upravo građani kolateralna šteta usled neodgovornosti onih kojima je na izborima povjeren mandat.

"Legitimitet javnog interesa za eventualnu odnosno potencijalnu odluku predsjednika države da ukazom raspusti Skupštinu (Vlada u statusu izglasanog nepovjerenja je u okvirima ustavnog ograničenja) dodatno se može osnažiti ponovljenim inicijativama za skraćenje mandata Skupštini, gdje bi postala sasvim jasna i izvjesna namjera određenog broja poslanika da građane Crne Gore ali i institucije drži u prolongiranoj blokadi i političkoj nestabilnosti, što je u cjelokupnom poltičko-društvenom ambijentu prosto neodrživo i neprihvatljivo jer takvo neodgovorno ponašanje prema građanimazadire i u samu suštinu i pojam jedne suverene države, što je jednom dijelu političkih subjekata i osnovni cilj", zaključuje Šabović. 

 

Abazović predlaže - rekonstrukciju Vlade koja je pala u avgustu
38
Abazović predlaže - rekonstrukciju Vlade koja je pala…
01.10.2022 22:47

 


Portal Analitika

Komentari (8)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
V Veljo__neregistrovani
03.10.2022. 13:07

Sabovic veliki borac za Crnu Goru! ✨✨✨🇲🇪✨✨✨✨

2
0
O OdlicanSabovic__neregistrovani
02.10.2022. 14:56

🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪👍

7
0
i izpiperasam_neregistrovani
02.10.2022. 13:29

Da se izadje na ulicu i da se traze izbori moj dobri Sabovicu

8
0
k katunskiidon_neregistrovani
02.10.2022. 12:44

Sdp ima definitivno najbolje intelektualce ova partija bastini ozbiljne kadrove, Sabovic je iz Bijelog Polja ako se ne varam, tu je i mladi Alek Barovic odlican u analizama veliki potencijal patriote zao mi je sto sam da glas uri

11
0
P PodrskaSabovicu__neregistrovani
02.10.2022. 12:11

Bravo Sabovicu! 🇲🇪💕🇲🇪💕🇲🇪💕🇲🇪💕🇲🇪💕🇲🇪💕🇲🇪💕

10
0
D Dino_neregistrovani
02.10.2022. 11:52

Ne, gospodine Šaboviću, nije to neznanje.To je karijerističko sljepilo (nešto nalik kokošjem). Ne može čovjek da prihvati činjenicu da je završio političku karijeru. On sebe ne vidi u politici, ako nije Milo. Glavni, pa još trideset godina, umjesto tri mjeseca. Zamislite kakav je to "lom" ličnosti. Takav, da je zadigao u SAD sa bulunentom od 15 nesposobnih osoba, punih 15 dana, a sve o trošku građana Crne Gore.Vozio se i avionima i vozovoma i kamionima i biciklom, obišao svaku gastarbajtersku kuću, lobirao protiv svih, a jedino u svoju korist, ali na ograničenom prostoru, jer ga je samo mali broj primijetio. "Vratio se ka iz ujaka" ili što bi rekli "Šuto poša, šuto doša". I kada se "probudio" vidi da su mu još ostale "sitne domaće igrice", da produži koji dan, da izigrava "veličinu". Što više produžava, to više njegovih prljavih igara i ofiranja čudnog mentalnog sklopa.

13
0
s simon_neregistrovani
02.10.2022. 11:39

Bravo Sabovicu! Tako se to radi!

15
0
A Angel_neregistrovani
02.10.2022. 11:38

Abazovic da podnese ostavku. To zastidje se ne moze vise ni gledat ni slusat.

13
0