Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Rutović: Slobodan pristup informacijama u posjedu organa javne vlasti dug je i zahtjevan evolutivni proces

“Samo društva u kojima kultura javnosti porazi predpolitičku tajnost i selektivnost pristupa informacijama garantuju vrijednosni evropski sistem”

Rutović: Slobodan pristup informacijama u posjedu organa javne vlasti dug je i zahtjevan evolutivni proces

Predsjednik savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, Željko Rutović obratio se danas povodom 28. septembra, međunarodnog dana prava javnosti da zna.

Rutović: Slobodan pristup informacijama u posjedu organa javne vlasti dug je i zahtjevan evolutivni proces Foto: Foto : Skala radio
Portal AnalitikaIzvor

“Pravo javnosti da zna, temeljno je načelo demokratskih prosvijećenih društava koja na pravovremenim, transparentnimi tačnim informacijama organa javne vlasti afirmišu kritički korektiv građanina kao neprikosnovenog arbitra kontrole vlasti i unapređenja demokratskih procesa”, podsjetio je Rutović.

Slobodan pristup informacijama u posjedu organa javne vlasti dug je, kaže, i zahtjevan evolutivni proces koji, kako dodaje, umnogome zavisi od političke i demokratske kulture u kojoj je otvorenost rada treba da bude vrhovni cilj demokratije kojim se legitimišu pravai obaveze izabranih nosioca vlasti. 

“Samo društva u kojima kultura javnosti porazi predpolitičku tajnost i selektivnost pristupa informacijama garantuju vrijednosni evropski sistem na kome je napredno čovječanstvo utemeljeno. Normativni i praktični razvoj slobodnog pristupa informacijama u Crnoj Gori prolazi kroz razne izazove, među kojima se izdavajaju, kako zloupotreba prava na pristup informacijama, tako i nedozvoljeno ćutanje i nedostatak proaktivnog ovog instituta javne administracije”, ističe Rutović.

Dalja faza razvoja ovog prava, kako napominje, zahtijeva usavršavanje i primjenu evropske pravne regulative i na njoj najbolje komparativne prakse gdje je sloboda pristupa informacijama pravilo, a svaki izuzetak shodan demokratskim i jasno utvrđenim standardima i garancijama slobode pristupa javnim informacijama kao izuzetno značajnog ljudskog prava.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.