Svijet

Analitičari smatraju da Moskva ponovo energente koristi kao oružje

Rusija zabranila izvoz dizela i benzina u većinu država svijeta

Rusija je uvela zabranu izvoza dizela i benzina u većinu država, što predstavlja rizik od globalne nestašice ovih energenata.

Rusija zabranila izvoz dizela i benzina u većinu država svijeta Foto: Depositphotos
Klix.baIzvor

Uredbu o zabrani potpisao je premijer Mihail Mišustin. Kremlj je saopštio da će se zabranom izvoza dizela stabilizovati cijene goriva na domaćem tržištu. Zabrana izvoza se odnosi na skoro sve države, osim na četiri bivše sovjetske zemlje. Od zabrane su izuzete Bjelorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

Kako je objavio američki poslovni portal CNBC, Rusija je najveći svjetski dobavljač dizela i velika izvoznica sirove nafte. Zabrinutost ovom odlukom je utoliko veća zbog toga što su globalne zalihe dizela već na niskom nivou.

Energetski analitičari su istakli da je teško procijeniti koliko dugo će zabrana biti na snazi. Smatraju da postoji mogućnost da Moskva ponovo energente koristi kao oružje, uoči još jedne sezone grijanja.

U sedmicama prije odluke o zabrani, analitičari su primijetili da je ruski izvoz dizela bio pod pritiskom zbog slabe rublje, održavanja domaće rafinerije i nastojanja vlade da poveća ponudu na domaćem tržištu.

Analitičar kompanije Kpler Viktor Katona je procijenio da će biti potrebne jedna do dvije sedmice kako bi se pokazao uticaj zabrane.

Prema podacima finansijske kompanije ING, Rusija je prije početka agresije na Ukrajinu dnevno izvozila 2,8 miliona barela naftnih derivata. Od početka rata do danas taj izvoz je smanjen na milion barela dnevno. Uprkos tome, Rusija ostaje glavni igrač na globalnom energetskom tržištu. Warren Patterson iz ING-a je mišljenja da će se gubitak milion barela nafte dnevno znatno osjetiti na globalnom tržištu.

Saudijska Arabija kao predvodnik OPEC-a je 5. septembra objavila da će do kraja godine produžiti smanjenje proizvodnje nafte za miliona barela dnevno. Rusija, koja nije dio OPEC-a, obavezala se da će do kraja godine smanjiti izvoz nafte za 300.000 barela dnevno. Obje države su najavile da će revidirati redukciju, prenosi CNBC.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
S Sprdnja_neregistrovani
22.09.2023. 19:19

Putin je dio globalne elite koja šiša nas ovce. Ako Rusija bude izvozila samo u Kinu, Brazil itd, onda će ta tržišta da budu prezasićena pa će Katar, Iran i Arabija itd morati da izvoze na druga tržišta. Što znači da ima goriva za sve. Vještački dižu cijene!

2
0
D Dzaba_neregistrovani
23.09.2023. 15:38

@Sprdnja_neregistrovani Ma bitno da se srbadija veseli oni će dobiti besplatno kroz tunel

1
0