Svijet

Rusija traži tajno glasanje u UN o osudi njene aneksije djelova Ukrajine

Rusija je pozvala na tajno glasanje sledeće nedelje o rezoluciji koju podržava Zapad i koja bi osudila njen "pokušaj nelegalne aneksije" dijela četiri ukrajinska regiona i zahtijevala da Moskva odmah poništi svoje postupke.

Ilustracija Foto: Foto: Shutterstock
Ilustracija
BetaIzvor

Rusija se očigledno nada da će dobiti veću podršku od 193 države u Generalnoj skupštini ako njihovi glasovi ne budu javni.

Rusija je stavila veto na pravno obavezujuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti od 30. septembra da osudi referendume o aneksiji u četiri ukrajinska regiona kao nezakonite, proglasi ih nevažećim i apeluje na sve države da ne ih priznaju.

SAD i Albanija, koje su sponzorisale rezoluciju, obećale su da će to pitanje iznijeti svim članicama UN u Generalnoj skupštini, gdje nema veta, ali rezolucije nisu pravno obavezujuće.

Generalna skupština je najavila da će se njena vanredna specijalna sednica o Ukrajini nastaviti u ponedeljak popodne, kada će biti predstavljen nacrt rezolucije.

Diplomate su saopštile da očekuju da se govori zemalja članica nastave u utorak, a glasanje o rezoluciji verovatno u srijedu.

Glasanje o rezolucijama u svjetskom tijelu je tradicionalno javno i osvijetljeno svetlima različitih boja na velikoj tabli na kojoj je ime svake zemlje.

Međutim, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je u pismu na šest stranica svim ostalim ambasadorima u UN rekao da je pravni savjetnik UN potvrdio da Generalna skupština može da koristi tajno glasanje „u donošenju odluka“.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.