Politika

Stav

Rusi razvaljuju Balkan naočigled Zapada

Ako Zapad ne zaustavi ovakvu politiku svojih izaslanika na Balkanu, bojim se da ulazimo u neizvjestan period gdje će Rusija imati čvrste temelje u Srpskom svetu na Balkanu

Rusi razvaljuju Balkan naočigled Zapada Foto: arhiva
Erol Ramusović
Erol RamusovićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Nešto je nejasno na Balkanu. Možda se radi o taktičkim potezima (kako reče američki izaslanik za Balkan Gabriel Escobar) koje mi ne razumijemo. Moguće je to da su naivni i Bošnjaci i Crnogorci i Albanci, a da Escobar jedini razumije mentalitet ovdašnjih naroda, a posebno Srba.

Pred očima nam se raspada sve što je Zapad gradio ovdje posljednjih 30 godina i raste uticaj Srbije koja je pod kontrolom Rusije. Rusi razvaljuju Balkan naočigled Zapada. Alal vera Rusima kako uspjevaju čvrste zapadne partnere Albance, Bošnjake i Crnogorce okretati protiv zapada. Rezultat je da Srbi nikad neće biti prozapadni, a Zapad gubi simpatije među dosadašnjim partnerima. Nešto “smrdi”, što bi rekli mi na Balkanu.

Možemo danas vidjeti na sceni rast rusko-srpskog svijeta koji koristi nedovršenu i nedorečenu krilaticu zvanu Otvoreni Balkan. Mi smo mislili do sada da poznajemo sebe, i jedni druge, a sad nam neki sa Zapada objašnjavaju da se mi u stvari ne poznajemo. 

Ono što u ratu nije moglo da se ostvariti danas se realizuje kroz novonastale procese

Još da nas počnu podučavati našem jeziku, muzici i kulturi. Možda da nam objasne da nisu Drinom plivali leševi pobijenih Bošnjaka 1941. godine niti da je u Srebrenici počinjen genocid nad dječacima i muškarcima muslimanima 1995. Trebamo zaboraviti pod čijom komandom je rušen Vukovar, Sarajevo, Dubrovnik i ko je protjerao Albance s Kosova 1999. godine.

Institucije Crne Gore i Bosne i Hercegovine zaposijedaju ruski đaci i to uz dozvolu Zapada koji ima kontrolu u BiH. Bošnjaci su ponovo naivni, u Bosni traje borba za vlast a ignoriše se prava stvarnost. U Bosni su Čović i Dodik konstanta 20 godina, samo se Bošnjaci mijenjaju. Kada se govori o korupciji spominju se uglavnom Sarajevo i Podgorica, a u Beogradu i Banjaluci “cvjetaju ruže” posađene u evropske vrijednosti. Ispada da je beogradska politička scena primjer poštenog društva bez korupcije.

Ambasador Johann Sattler, trenutni šef Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini radio je za izdavačku kuću Stiria Vaz - Austria u Srbiji gdje je razvio odlične veze sa tamošnjim političkim vrhom. Njegove aktivnosti na primjeni evropskih vrijednosti u BiH su nevidljive.

S druge strane, u Crnoj Gori je dozvoljeno razvaljivanje prozapadnog sistema u posljednje tri godine da bi se kroz posljednje lokalne izbore na veoma perfidan način instalirale opštinske i gradske uprave po mjeri Beograda. Jednostavno Crna Gora se otima od svojih građana. Sada se bude svi oni koji su vidjeli šta se napravilo u Crnoj Gori pa zbog toga sadašnja smjenjena Vlada ne dozvoljava raspisivanje vanrednih izbora. 

Jedan dio nezrelih Bošnjaka i Crnogoraca u Crnoj Gori doprinosi ovakvom stanju.

Pitam se zašto predsjednik Crne Gore ne održi predavanja po zapadnom svijetu, posebno u Americi, Britaniji i Njemačkoj uz prisustvo svih medija i objasni trenutnu promašenu zapadnu politiku na Balkanu. Ako Zapad ne zaustavi ovakvu politiku svojih izaslanika na Balkanu, bojim se da ulazimo u neizvjestan period gdje će Rusija sa svojim uticajem imati čvrste temelje u Srpskom svetu na Balkanu koji izlazi na Jadransko more.

Ono što u ratu nije moglo da se ostvariti danas se realizira kroz novonastale procese. Ako to ne vide svi Bošnjaci, Crnogorci i Albanci uz pomoć onih snaga sa Zapada koji ovo razumiju, biće kasno.Ili je možda sve što gledamo dio novog svjetskog poredka koji mi ne razumijemo? Vidjećemo.

(Autor je predsjednik Skupštine Senata privrede EU u BiH i član Udruženja građana porijeklom iz Crne Gore)

Portal Analitika

Komentari (11)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p partizanskiput_neregistrovani
05.12.2022. 12:55

OVA DVA NESOJA+DF+DRITANGA=NAVECI FASISTI I PSIHOPATE 21 vijeka!@🙉🙉🙉🙉🙉☝️🤟🤑🤘

7
0
D Dragan77_neregistrovani
05.12.2022. 11:01

Prodao nas zapad Rusiji,šta tu nije jasno.Šta će mo im mi u Evropskoj uniji.Prostor bivše Juge konstantno bure baruta,da ih opet neki građanski rat od nas snađe.

11
0
j jovo_neregistrovani
05.12.2022. 08:27

Dragi Erol, stvari su vrlo jednostavne 1. Bošnjaci se trebaju vratiti u savezništvo s Hrvatima (i ne birati im više Komšića – već 4 put) a 2. crnogorski Albanci (Dritan i Đeljošaj i dr.) trebaju se otkačiti od srpske navlakuše o velikoj Albaniji i srpski je fašizam na koljenima!

21
1
H Hix_neregistrovani
05.12.2022. 07:29

EU je previse dala prostora Srbiji,iako su glavni destabilizirajuci faktor u regionu. Podrzavaju Rusiju,u Bosni dodik vodi anti Evropsku politiku i EU ni da mrdne. Previse mazenja srbije da se ozbiljno zapitamu sta to zapravo EU hoce...

34
0
M Maja_neregistrovani
05.12.2022. 07:20

Bravo Lolo, u centar!!!

34
0
D Deki_neregistrovani
05.12.2022. 06:56

Pravi naslov , ne zna se jedino kome ovo odgovara ,vrlo je cudna situacija

35
0
N Nato_neregistrovani
05.12.2022. 06:48

Ruse i Srbe niko ne podnosi . Zamjerili su se i džavlu i Bogu

31
0
B Bysi_neregistrovani
05.12.2022. 10:21

@Nato_neregistrovani : Ne podnose ih ali para vrti gdje burgija neće..to je ekonomski interes na žalost i štetu nas malih koji se ništa ne pitamo.Ne pita se ni Srbija ona sluša Putina,Dodik..Abazović i ostali slušaju Srbiju..i tako povuci ..potegni nigdje repe.A EU i SAD ne vide ili neće da vide sve nabrojane političke prevarante i folirante i lažove na ZB.

15
0
C Crnogorac_neregistrovani
05.12.2022. 06:31

Mi i nemamo prijatelja valjda vam je to jasno od Nikole pa na ovamo

29
0
p podgorica_neregistrovani
05.12.2022. 06:31

I Rusima i SAD je cilj unistenje EU To i vrapci na grani znaju

23
1
J Jelicaa_neregistrovani
05.12.2022. 05:52

snila baba sto joj milo bilo

6
27