Svijet

Nije poznato kako se zarazio

Rusi nude Trampu svoju vakcinu, on počeo da prima Remdesivir

Tvorci ruske vakcine protiv koronavirusa ponudili su doze američkom predsjedniku Donaldu Trampu, koji je u bolnici nakon pozitivnog testa.

Rusi nude Trampu svoju vakcinu, on počeo da prima Remdesivir Foto: Tanjug
PortaliIzvor

Govoreći za RIA Novosti, tvorac vakcine Sputnik V Aleksandar Ginfsburg je savjetovao administraciju Donalda Trampa da stupe u kontakt s Moskvom te da uzmu vakcinu.

- Mogu im pomoći ako zvanično kontaktiraju ruske vlasti - kazao je Ginfsburg.

Nakon vijesti o Trampovom stanju, ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je telegraf Bijeloj kući u kom je izrazio "iskrenu podršku" rekavši da je siguran da će Trampova "vitalnost, duh i optimizam pomoći da se nosi s opasnim virusom".

Vakcina Sputnik V će biti javno dostupna od januara 2021. godine, ali je Bijela kuća može dobiti odmah.

POČEO DA PRIMA REMDESIVIR

Nakon što je hospitalizovan u vojnoj bolnici “Volter Rid” (Walter Reed) zbog zaraze koronavirusom, američki predsjednik Donald Tramp dobio je dozu lijeka “remdesivir”, objavio je noćas predsjednikov lekar Šon Konli, dodavši kako je Tramp “vrlo dobro”.

“S radošću vam mogu objaviti da je predsjednik vrlo dobro i nije mu potreban dopunski kiseonik. U konsultaciji sa specijalistima odlučili smo da započnemo terapiju ‘remdesivirom’ i predsjednik je primio prvu dozu, te se udobno odmara”, napisao je Konli u saopštenju koje je objavila Bijela kuća.

“Remdesivir”, koji je prvenstveno namijenjen liječenju ebole, pokazao se efikasnim u borbi protiv koronavirusa, odnosno u skraćivanju perioda oporavka oboljelih od kovida-19.

Po dolasku u bolnicu, Tramp je preko Tvitera uputio poruku da mu je dobro. “Ide dobro, mislim. Hvala svima. Volim vas”, objavio je Tramp.

Američki predsjednik je u petak, 17 sati nakon što je objavljeno da je pozitivan na kovid-19, helikopterom prebačen u vojnu bolnicu “Volter Rid” na liječenje. Prethodno je objavio video poruku od 18 sekundi, koja je snimljena u Bijeloj kući.

“Idem u bolnicu ‘Volter Rid’. Mislim da sam vrlo dobro, ali moramo biti sigurni da će sve biti u redu”, kazao je Tramp u video poruci, koju je objavio stojeći, obučen u tamno odelo s plavom kravatom.

Portal Analitika