Svijet

Rumunija: Maštovite metode protesta zbog poskupljenja goriva

Izvor

Više desetina uglavnom mladih građana Temišvara dosjetili su se da kupuju manje količine benzina u sitnim novčanicama, praveći tako velike redove na benzinskim pumpama, javili su lokalni mediji, prenosi agencija Beta.

Na sličan način juče je protestovalo na desetine vozača u Bukureštu i drugim rumunskim gradovima. Oni su najavili da će točiniti svakog petka, jer je to dan kada je na benziskim pumpama najveća gužva zbog vikenda.

Vlasnici benzinskih pumpi nezadovoljni su jer im takav vid protesta smanjuje količine prodatog benzina, a s druge strane, brojanje sitnog novca oduzima mnogo vremena, stvara gužve i izaziva nervozu kod ljudi.

Neki vlasnici pumpi kada saznaju da će se pojaviti veće grupe vozača sa sitnim apoenima za kupovinu goriva, odlučuju se da privremeno zatvore benziske pumpe.

Poskupljenje goriva neizbježno će dovesti i do drugih poskupljenja u Rumuniji. Vlada u Bukureštu nalazi opravdanje u tome da ne može da kontroliše cijene na slobodnom tržištu.

Stručnjaci, s druge strane, ocjenjuju da nema opravdanja za najnovije poskupljenje, kao i da to nema veze sa funkcionisanjem slobodnog tržišta.

Benzin je 2010. godine u Rumuniji već poskupio za 13 odsto, a novo poskupljenje dodatni je udar na standard građana.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Portal Analitika