Abiznis

Rudnici boksita: Plate najkasnije sjutra ujutro

Izvor

Iz uprave je saopšteno da su stvoreni uslovi za isplatu zarada jer je, u skladu sa postignutim dogovorom sa Fondom penzijskog i invalidskog osiguranja (PIO), račun Boksita odblokiran.

Predstavnici uprave apeluju na radnike Boksita da svako posebno preuzme odgovornost za sopstvene postupke.

»Smatramo da ishitreni potezi organizatora, kojim se direktno ugrožavaju životi ljudi, imaju za cilj sticanje određenih ličnih i političkih poena i zaustavljanje procesa restrukturiranja Boksita.

 Ovo tim prije, jer je događaj organizovan istog dana kada je počela realizacija socijalnog programa i potvrđena isplata dvije plate«, navedeno je u saopštenju uprave dostavljenom agenciji Mina-business.

Rudari, njih oko 60, zatvorili su se u jamama Biočki stan i Seoca i traže isplatu svih zaostalih zarada, dvije zimnice, regresa i jubilarnih nagrada, kao i da plate ubuduće budu isplaćivane po Kolektivnom ugovoru, odnosno svakog 15. u mjesecu.Iz uprave tvrde da je prilikom sinoćnjeg sukoba radnika sa obezbjeđenjem, jedan pripadnik obezbjeđenja teže povrijeđen i hospitalizovan, a četvorica su zadobila lakše povrede i otpušteni su kućama.

Ministarstvo ekonomije jutros je uputilo nalog menadžmentu Rudnika, da u skladu sa Zakonom o rudarstvu, normalizuje situaciju i preduzme mjere koje će obezbijedioti sigurnost lica i imovine na teritoriji preduzeća.

»Uprava Boksita očekuje od direktora Uprave policije, Veselina Veljovića i Područne jedinice u Nikšiću, odgovor na hitne pozive upućene jutros u kojima se zahtijeva preuzimanje odgovornosti i sprovođenje aktivnosti u njihovoj nadležnosti, tim prije jer je pravovremen i efikasan odgovor nadležnih izostao prilikom poziva u utorak«, naveli su iz menadžmenta.

Portal Analitika