Abiznis

Rudari traže da Đukanović riješi problem

Izvor

Izvještač agencije Mina-business sa mjesta događaja kazao je da jednom rudaru u jami pozlilo, nakon čega je izvučen napolje, dok ostali odbijaju da jedu. Takođe, rudari će se smjenjivati u jami.

U zahtjevu Đukanoviću je objašnjeno da su radnici Rudnika boksita, s obzirom na nezavidnu situaciju u fabrici i manipulacije u dosadašnjim pregovorima između poslovodstva, Ministarstva ekonomije i predsjednika Sindikata fabrike, Ratka Radulovića, bili prinuđeni da uzmu sudbinu u svoje ruke.

Rudari, njih oko 60, koji su zatočeni su u jami Biočki stan i Seoca, ponovili su da neće odustati od zahtjeva ni po cijenu života.Oni traže isplatu svih zaostalih zarada, dvije zimnice, regresa i jubilarnih nagrada, kao i da plate ubuduće budu isplaćivane po Kolektivnom ugovoru, odnosno svakog 15. u mjesecu.

Radnici traže da uprava omogući da, kad se steknu uslovi za nastavak proizvodnje, ona počne u svim cjelinama i sektorima. Rudari zahtijevaju da radnici Jame, koji budu proglašeni tehnološkim viškom, budu isplaćeni po Kolektivnom ugovoru, uz znatno veće otpremnine od onih koje su definisane Vladinim socijalno-razvojnim programom. Rudari traže i da se preciziraju rokovi za realizaciju socijalno-razvojnog programa, kao i da se hitno pronađe način za penzionisanje radnika koji su u Jami proveli više od 30 godina.Njihov zahtjev je i da Radulović podnese ostavku.

 

Portal Analitika