Region

Ponovljeno suđenje

Romić negira da je učestvovao u ubistvu Ćuruvije

Nekadašnji pripadnik Resora državne bezbjednosti Ratko Romić ponovo je pred Specijalnim sudom u Beogradu negirao da je učestvovao u ubistvu novinara i vlasnika "Dnevnog Telegrafa" Slavka Ćuruvije 1999. godine, ističući da ga nijedan dokaz ili izjava svjedoka ne povezuje sa ubistvom, i da se "brani od nagađanja".

Romić negira da je učestvovao u ubistvu Ćuruvije Foto: Foto: Nova.rs/ Filip Krainčanić
rts.rsIzvor

Iznoseći odbranu na ponovljenom suđenju, Romić je podsjetio da jedini svjedok i očevidac zločina, Ćuruvijina partnerka Branka Prpa, nije ni njega ni drugog optuženog za saizvršilaštvo u ubistvu Miroslava Kuraka, prepoznala kao izvršioce.

Romiću i još trojici osumnjičenih iz RDB-a suđenje za ubistvo Ćuruvije ponavlja se po nalogu Apelacionog suda koji je ukinuo prvostepenu presudu kojom su bili osuđeni na višedecenijske kazne zatvora, ukupno na 100 godina.

Suđenje se ponavlja i tadašnjem šefu Resora državne bezbjednosti Radomiru Markoviću, beogradskog centra DB-a Milanu Radonjiću i pripadniku rezervnog sastava DB-a Miroslavu Kuraku, koji je u bjekstvu, pa mu se sudi u odsustvu.

Za Kurakom je na snazi međunarodna potjernica.

Marković i Radonjić u utorak su iznijeli svoje odbrane negirajući krivicu.

Romić je tokom iznošenja podsjetio da je u postupku saslušano više od 100 svjedoka, izvedeno mnogo dokaza, ali da nijedan nije ukazao da su on i Kurak izvršili ubistvo Ćuruvije.

"Jedini svjedok, Branka Prpa, koja je Ćuruviju držala za ruku u vrijeme ubistva, koja je istovremeno oštećena i žrtva kaže da Kurak nije izvršilac, da to nisam ni ja. S obzirom na njeno svjedočenje, s obzirom da nema materijalnih, forezničkih, DNK ili nekih drugih tragova, s obzirom da izvještaj telekomunikacija pokazuje da u vrijeme izvršenja, a to je na osnovu svih dokaza iz spisa oko 17 sati, nismo ni bili u blizini lica mjesta, ni Kurak a ni ja, ne znam na osnovu čega nas je tužilac optužio", precizirao je optuženi Romić.

Smatra da je ovdje riječ o "montiranom procesu koji nema za cilj otkrivanje istine".

Osvrćući se na motiv ubistva, tvrdi da to nije bilo gušenje slobode medija, jer u vrijeme ubistva Slavko Ćuruvija nije bio vlasnik niti glavni urednik novina, pošto dvije njegove novine u to vrijeme nisu izlazile već sedam mjeseci.

Tokom iznošenja odbrane, spomenuo je i bijeli "golf" koji se u optužnici pominje kao automobil korišćen u ubistvu.

"Što se tiče famoznog bijelog ''golfa'', izvedeni su dokazi da ga nisam koristio na dan ubistva, naročito ne u vrijeme ubistva. Ne postoji čak ni jedan dokaz, ni jedan svjedok koji je izjavio da je bijeli ''golf'' toga dana viđen na licu mjesta, ili u blizini lica mjesta, niti da je korišćen u izvršenju krivičnog djela", napomenuo je Romić.

Istakao je i da je odbrana došla do saznanja da je BIA sačinila izvještaj o telekomunikacijama 22. decembra 2013. godine, ali da je taj dokaz "prikriven".

Ponovljeni proces 

Ponovljeni proces krenuo je početkom oktobra 2020. godine, kada su se sva trojica kratko izjasnili da nisu krivi.

Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je 7. septembra prvostepenu presudu za ovo ubistvo sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje se ne terete optužnicom tužilaštva za organizovani kriminal.

Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a DB-ovci za to pripremili "teren".

Tužilaštvo je na ponovljenom suđenju ostalo pri navodima svoje optužnice da je ubistvo Ćuruvije počinjeno po nalogu nepoznate osobe iz vrha tadašnje vlasti, kao i da je Marković za to angažovao Radonjića, a on Romića i Kuraka.

Kako se navodi u optužnici, Ćuruvija je ubijen zbog "javnog istupanja u zemlji i inostranstvu i kritike nosilaca političke vlasti, mogućnosti da utiče na javno mnjenje i djelovanje opozicionih društvenih snaga, a radi očuvanja postojeće vlasti".

Ubijen je na Uskrs 1999. godine, u dvorštu ispred ulaza u zgradu, gdje su se nalazile prostorije marketing službe "Dnevnog telegrafa", a sa njim je tada bila Branka Prpa.

Portal Analitika