Svijet

Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara

Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje i traže 150 milijardi dolara. Tužbe su podignute u SAD-u i Velikoj Britaniji.

Rohindže tuže Facebook zbog govora mržnje, traže 150 milijardi dolara Foto: Foto: Pixabay
HinaIzvor

U SAD-u je advokatska kancelarija Edelson PC i Fields PLLC podigla tužbu protiv Facebooka u San Francisku, optužujući tu društvenu mrežu da je “spremna zanemariti živote Rohindža za bolji prodor na tržište u zemljama jugoistočne Azije”.

Britanska advokatska kancelarija koja zastupa neke od izbjeglica napisala je pismo Facebooku, a u njemu navodi da su Facebookovi algoritmi “pojačali govor mržnje protiv Rohindža”, da Facebook “nije ulagao” u moderatore i provjeravanje činjenica oko političke situacije u Mijanmaru. 

Facebook nije udovoljio zahtjevu Reutersa da prokomentariše podizanje tužbi.

Facebook je 2018. priznao da nije učinio dovoljno da spriječi podsticanje nasilja i govora mržnje protiv Rohindža. To je uslijedilo nakon nezavisne analize, koju je naručio Facebook, u kojem se navodi da je platforma omogućila okruženje za širenje kršenja ljudskih prava.

Od tada je kompanija poduzela mjere protiv zloupotrebe platforme za podsticanje na nasilje, uključujući zabranu pristupa vojne hunte Facebooku i Instragamu nakon državnog udara 1. februara.

Rohindže se smatraju ilegalnim migrantima u Mijanmaru i decenijama su diskriminisani od strane vlade i javnosti. Mijanmarska je vojska 2017. godine pokrenula nasilnu akciju u državi Rakhine nakon što su Rohindže izvele smrtonosne napade na policijske položaje.

Hiljade ljudi je izgubilo živote, a više od 700.000 Rohindža je pobjeglo u susjedni Bangladeš.

Portal Analitika