Region

“Suočila se sa negativnim odgovorom međunarodne zajednice”

Rohani: Ameriku očekuje poraz zbog sankcija Iranu

Sjedinjene Američke Države (SAD) očekuje poraz u njihovoj namjeri da se ponovo uvedu sankcije Ujedinjenih nacija (UN) Iranu, kazao je iranski predsjednik Hasan Rohani, dok je Vašington objavio da su sve sankcije UN protiv Irana ponovo uvedene.

Rohani: Ameriku očekuje poraz zbog sankcija Iranu Foto: N1
AgencijeIzvor

„Amerika se približava sigurnom porazu u svom potezu sa sankcijama. Suočila se sa porazom i negativnim odgovorom međunarodne zajednice“, rekao je Rohani, prenosi Rojters.

Rohani je poručio da nikada neće popustiti pred američkim pritiskom, “a Iran će dati razarajući odgovor na američko nasilništvo“.

Tri evropske strane u nuklearnom sporazumu, Francuska, Britanija i Njemačka, saopštile su danas da bilo koja odluka ili radnja preduzeta radi ponovnog uvođenja sankcija UN „neće imati pravni efekat“, jer je Vašington koristio mehanizam dogovoren nuklearnim sporazumom iz 2015. godine između Irana i svjetskih sila, koje su SAD napustile 2018. godine.

Međutim, američki predsjednik Donald Tramp planira da izda izvršnu naredbu koja mu omogućava da nametne američke sankcije onome ko krši sankcije protiv Irana.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova opisalo je napore Vašingtona kao uzaludne, navodeći da je „američki pristup glavna prijetnja međunarodnom miru i bezbjednosti i prijetnja bez presedana UN i Savjetu bezbjednosti“.

Portal Analitika