Politika

Ivanović se ne izjašnjava, ostatak vlasti ćuti, ali ne i civilni sektor

Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Kako će Crna Gora glasati i da li će biti među kosponzorima?

Rasprava o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici pred Ujedinjenim nacijama počeće danas, a glasanje o tom dokumentu najvjerovatnije će biti održano drugog maja.

Rezolucija o genocidu u Srebrenici: Kako će Crna Gora glasati i da li će biti među kosponzorima? Foto: Pixabay
Portal AnalitikaIzvor

I kako se taj termin bliži, javnost u regiji sve više govori o tome, a iz dana u dan je sve više država koje će biti među kosponzoima rezolucije.

Samim nacrtom dokumenta predviđeno je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocide počinjen u Srebrenici 1995. godine.Rezolucijom se osuđuje i negiranje genocida, kao i veličanje ratnih zločinaca, dok se države-članice UN podstiču na čuvanje sudski utvrđenih činjenica kroz obrazovne sisteme, u cilju sprečavanja revizionizma i ponavljanja genocida.

Ko su inicijatori, a ko kosponzori

Inicijatori rezolucije su Njemačka i Ruanda.

Među kosponzorima su Albanija, Sjeverna Makedonija, Slovenija, SAD, Francuska, Italija, Irska, Holandija, Finska, Turska, Lihtenštajn, Čile, Malezija, Jordan i Novi Zeland.

SAD još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici; Memorijalni centar: Javnost da se ne osvrće na izjave onih koji podstiču podjele
1
SAD još jedan sponzor Rezolucije o Srebrenici; Memorijalni…
13.04.2024 13:13

Priča o Rezoluciji, očekivano, nije mimoišla ni etar u Crnoj Gori, u kojem je proteklih dana sve više stavova o njoj – a preciznije o tome kako će naša država glasati u UN, pa i da li će ona biti među kosponzorima.

Ivanović nije ništa rekao

Na pitanje da li će Crna Gora podržati Rezoluciju, ministar vanjskih poslova Filip Ivanović prije dva dana nije dao nikakav konkretan odgovor.

“Mi smo dobili jedno pismo koje je upućeno svim državama članicama UN od predsjedavajuće BiH da nas obavijesti da to nije zvanični predlog te države. Nemojte da brinete za međunarodni ugled Crne Gore, biće zaštićen mnogo više u odnosu na prethodni period kada su nas brukali na raznim adresama”, bilo je sve što je on kazao.

“U praksi pokazati da njegujemo univerzalne vrijednosti”

No, dan kasnije već se potegnula i priča o tome da li će Crna Gora biti kosponzor Rezolucije. Zapravo, više od 30 organizacija i pojedinaca zatražilo je od premijera Milojka Spajića da naša država to učini.

“Kao najozbiljnija kandidatkinja za članstvo u Evropskoj uniji, Crna Gora mora da pokaže kapacitet ne samo da sprovodi odluke međunarodnih sudova i poštuje svoje međunarodne obaveze, već i da u praksi pokaže da njeguje univerzalne vrijednosti na kojima počiva zajednica kojoj želi da se priključi”, istakli su oni.

Predstavnici 14 NVO i građanske aktivistkinje uputile Spajiću Inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici
27
Predstavnici 14 NVO i građanske aktivistkinje uputile…
16.04.2024 11:25
 
Strujić-Harbić: Crnoj Gori je mjesto među kosponzorima rezolucije UN o genocidu u Srebrenici
8
Strujić-Harbić: Crnoj Gori je mjesto među kosponzorima…
16.04.2024 13:06

Uz niz organizacija civilnog sektora, sličan stav stigao je iz Bošnjačke stranke, ali i Bošnjačkog vijeća.

“Pozivamo Vladu Crne Gore da, kao odgovoran i jedino ispravan stav o ovom pitanju i potvrdu jasne opredijeljenosti Crne Gore da poštuje svoje civilizacijske ali i medjunarodno preuzete obaveze, kao kosponzor podrži Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici”, poručila je poslanica BS Kenana Strujić-Harbić.

I mi imamo Rezoluciju, ali se ne poštuje

Treba istaći i kako je crnogorski parlament prije tri godine usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, za koju su glasali svi izuzev Demokratskog fronta i Socijalističke narodne partije.

Vlada koja pomirenje vidi kao prioritet, kosponzorstvom Rezolucije o genocidu u Srebrenici potvrdila bi svoju dosljednost
0
Vlada koja pomirenje vidi kao prioritet, kosponzorstvom…
17.04.2024 06:15

Iako je dokumentom zabranjeno negiranje genocida u Srebrenici, to ne samo da se nije desilo – već je negiranje stizalo i sa visokih javnih funkcija.

To je 2021. učinio predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević, ali je Viši sud utvrdio kako on time nije počinio nikakav prekršaj ili krivično djelo.

Portal Analitika