Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • RESPONSa: Zavod za geološka istraživanja dobija prvi istraživački centar, dizajnirani geosenzori za praćenje klizišta iznad Budve

"Dizajnirani geosenzori za praćenje klizišta iznad Budve"

RESPONSa: Zavod za geološka istraživanja dobija prvi istraživački centar, dizajnirani geosenzori za praćenje klizišta iznad Budve

Javna ustanova Zavod za geološka istraživanja danas je upriličila završnu sesiju projekta RESPONSa koji se sprovodi u okviru EU programa INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020. Projekat se odnosi na promovisanje i unapređenje zaštite životne sredinei prirode i sistema upravljanja za prevenciju rizika. U projektu su sa Zavodom za geološka istraživanja iz Podgorice učestvovali Zavod za hidrogeologiju i inženjersku geologiju Hrvatskog geološkog instituta iz Zagreba i Rudarsko geološko građevinski fakultet iz Tuzle. 

RESPONSa: Zavod za geološka istraživanja dobija prvi istraživački centar, dizajnirani geosenzori za praćenje klizišta iznad Budve Foto: Mediabiro
MediabiroIzvor

Prekogranična saradnja podrazumijevala je zajednički rad svih projektnih partnera na uspostavljanju sistema ranog upozoravanja od pojava klizišta i bujičnih poplava, koje u naseljenim područjima predstavljaju direktnu prijetnju za stanovništvo i njihovu imovinu.

“Naše pilot područje je bila deponija čvrstog materijala iznad opštine Budva. U toku projekta smo izveli detaljna geološka istraživanja, nabavili smo i postavili značajne mjerne instrumente. S Opštinom Budvom kao direktinim korisnikom našeg projekta potpisali smo ugovor kojim implementiramo sistem ranog upozoravanja. Trajanje našeg ugovora i naših obaveza je pet godina tokom kojeg ćemo građanima dati sistem ranog upozoravanja koji će ih upozoriti i organizovati službe zaštite i spašavanja da bi reagovale na opasnosti od klizišta i hazarda koje donosi,” objasnio je rukovodilac projekta iz Zavoda za geološka istraživanaj Crne Gore, hidrogeolog, Dragan Radojević. 

Kako bi se pomjeranje klizišta pratilo u realnom vremenu inovativna kompanija MoDrone kao partner na ovom projektu je dizajnirala poseban geosenzor. 

“Taj pilot geosenzorskog sistema je upravo instaliran na lokaciji Topliš iznad Budve. S jedne strane smo se oslonili na rezultate projekta RESPONSa, s obzirom na to da su tu mjerenja koja idu po dubini pomjeranja samog klizišta, a sa druge strane mi doprinosimo sa mjerenjima u realnom vremenu i sami podaci koji se prikupljeni iz projekta RESPONSa i našeg geosenzora su komplementarni i imaju dodatni značaju u praćenju pomjeranja klizišta,” saopštila je predstavnica inovativne kompanije MoDrone, Kruna Ratković.

Vrijednost kompletnog INTERREG IPA CBC Hrvatska-Bosna i Hercegovina-Crna Gora 2014-2020 projekta je 935.168,30 eura, od čega je crnogorskom Zavodu za geološka istraživanja pripalo oko 288.000 eura. Osim za geosenzore za praćenje klizišta, značajna sredstva iz projekta su usmjerena i laboratorijsko-naučnom centru u kojem će se obučavati ljudi od struke i studenti, implementirati nove tehnologije i tako unaprijediti funkcionisanje Zavoda za geološka istraživanja. 

“Ono što je veoma značajno za nas, mi po prvi put formiramo jednu laboratoriju, odnosno istraživački centar na koji naslanjamo sva ispitivanja ovog zavoda. Kako smo mi prije svega javna i naučna ustanova sve kolege koje se bave naukom moći će da provjere svoja istraživanja preko naučno-istraživačkog centra, odnosno laboratorije. Dobili smo izvanrednu opremu koja će biti u funkciji tekućih poslova ovog zavoda. Mnoge poslove smo do sada autsorsovali, a sada ćemo moći da radimo u sopstvenoj laboratoriji,” saopštio je direktor JU Zavod za geološka istraživanja, Jonuz Mujević. 

Mujević najavljuje da će kao direktor ove javne ustanove nastaviti da unapređuje kvalitet poslovanja Zavoda i da će nastaviti da sklapa nove regionalne i međunarodne veze kada je u pitanju oblast geoloških istraživanja. 

“RESPONSa se završava krajem decembra, postoji još projekata koji su u toku, a prijavili smo se još na par međunarodnih konkursa sve sa ciljem doprinosa daljeg razvoja Zavoda za geološka istraživanaj,” saopštio je Mujević.

Portal Analitika