Svijet

Reporteri bez granica: Kina najveći tamničar novinara u svijetu

Kina je prošle godine uhapsila više od 100 novinara, više od bilo koje druge države svijeta, saopštila je organizacija organizacija Reporteri bez granica (RSF).

Reporteri bez granica: Kina najveći tamničar novinara u svijetu Foto: UGC
DanasIzvor

Vlada kineskog predsjednika Si Đinpinga pooštrila je kontrolu nad stanovništvom, a organizacija RSF koja se bavi zaštitom slobode medija, saopštila je da je Kina i jedan od najvećih izvoznika propagande.

U izvještaju RSF objavljenom u srijedu, navodi se da je po njenom godišnjem indeksu slobode štampe Kina zauzela pretposljednje mjesto, odmah iza svog susjeda Sjeverne Koreje.

Vladajuća Komunistička partija Kine je pooštrila i do sada strogu kontrolu medija koji su svi u državnom vlasništvu.

Internet stranice i društvene mreže u najmnogoljudnijoj državi na svijetu obavezni su da cenzurišu sadržaj u kojem ima kritike ili protivljenja jednopartijskoj vladavini.

Izvještaj RSF ocjenjuje da je sloboda štampe u Kini „u katastrofalnom stanju“ i da predsjednik Kine, Si Đinping, vodi „krstaški rat protiv novinarstva“.

Peking sprovodi najopsežniju kontrolu interneta na svijetu. Njegovi filteri pokušavaju da spriječe kinesku javnost da pristupi internet stranicama kojima upravljaju novinske kuće, vlade i grupe za zaštitu ljudskih prava iz inostranstva.

Kineski novinari su krivično gonjeni po optužbama za špijuniranje, odavanje državnih tajni i izazivanje sporova u društvu, a država ih nadzire, zastrašuje i uzenimrava.


Portal Analitika