Društvo

Bošnjak u Skupštini aktivirala izmjene Zakona o visokom obrazovanju od prije dvije godine

Rektor da se bira na izborima i pobjegne se od uticaja političara

Ministarstvo će obrazovati novu radnu grupu. Ona će sagledati sve sugestije i komentare koji su se ogradili u prethodnom nacrtu zakona o visokom obrazovanju, kako bi dobili svima prihvatljivo rješenje, rekli su iz Ministarstva prosvjete

Rektor da se bira na izborima i pobjegne se od uticaja političara Foto: Skupstina Crne Gore
PobjedaIzvor

Poslanica Branka Bošnjak (PzP) aktivirala je u Skupštini svoje predložene izmjene Zakona o visokom obrazovanju od prije dvije godine da ubuduće rektora Univerziteta Crne Gore bira akademsko osoblje na neposrednim izborima, putem glasanja, kao na predsjedničkim izborima. Smatra da će se time konačno suzbiti uticaj politike na ustanovu visokog obrazovanja.

Kada je 2020. godine predala ponuđenu novinu ona nije tražila da se uvrsti u dnevni red, jer je tadašnje Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta najavilo da će da napiše novi Zakon o visokom obrazovanju. Međutim, taj zakon do danas nije gotov. Došlo je do mimoilaženja članova radne grupe i tadašnje ministarke Vesne Bratić. Konačna verzija zakona nikada nije objavljena.

Nakon što je resor preuzeo ministar Miomir Vojinović najavljeno je da će ponovo sagledati nacrt zakona. Bošnjak, pak, smatra da je ovo urgentno pitanje i da ne treba više da se čeka. Kaže da nije povlačila svoje predložene izmjene iz skupštinske procedure, čekala je da Ministarstvo završi zakon, pa bi procijenila da li su one suvišne.

"Ministarstvo će obrazovati novu radnu grupu. Ona će sagledati sve sugestije i komentare koji su se ogradili u prethodnom nacrtu zakona o visokom obrazovanju, kako bi dobili svima prihvatljivo rješenje", rekli su Pobjedi iz Ministarstva prosvjete.

Bivša članica radne grupe Snežana Kaluđerović iz CGO smatra da je odavno novi zakon morao da se donese, da su probijeni svi razumni rokovi. To, kaže ona, kreira brojne probleme.

"Radna grupa je analizirala prijedlog poslanice Bošnjak. Konsenzusom je dogovorila da način i procedure izbora rektora treba da budu, kao i do sada, sastavni dio Statuta UCG, a kako se zakon ne bi opterećivao internim procedurama, ali i izbjeglo prenormiranje teksta zakona", kaže Kaluđerović.

Bošnjak je pratila tu proceduru i drugačijeg je stava. Smatra da jasno zakonom treba propisati na koji način se bira rektor, da se to ne čini podzakonskim aktima, jer se može obesmisliti što je bila motivacija da uđe u zakon. Poslanica kaže da treba konačno da se depolitizuje UCG, jer politika ima uticaj na organe upravljanja, bira se politički podoban kadar. Ističe da je praksa to pokazala, da politika dominantno ima uticaja. Pošto se nedavno u Skupštini čulo da je aktuelnog rektora Vladimira Božovića izabrao DF i crkva, Bošnjak na to kaže da ne treba da se krije nešto što je bilo očigledno.

"Javna je tajna da politika ima uticaja. Ovo je način da se depolitizuje UCG. Bilo ko da dođe na vlast da se zna da ne može da utiče na Univerzitet", rekla je ona.

Studentski parlament reagovao je na predložene izmjene Bošnjak, negodujući što nije propisano da i studenti mogu da glasaju za rektora. Bošnjak najavljuje da će amandmanski djelovati i da će se sa njima dogovoriti da im se obezbijedi procenat. Objašnjava da nije mogla sada da reaguje na izmjene, jer ih nije povlačila iz skupštinske procedure. Kada je njen prijedlog 2020. godine bio u skupštinskoj proceduri i tadašnji premijer Zdravko Krivokapić je u mišljenju na te novine dostavio reagovanje Studentskog parlamenta, da po zakonu imaju pravo na učešće u organima upravljanja minimum od 20 odsto, što je evropska praksa.

"Ovo će da bude prava kampanja kao za predsjednika države. Kandidati će imati pravo da prezentuju program na fakultetima, mogu i da lobiraju. Ko god da se izabere neka mu je sa srećom", rekla je Bošnjak.

Očekuje podršku poslanika/ca na predložene izmjene.

Prof. dr Vladimir Božović izabran je za rektora 2021. godine i mandat mu traje do 2024. On je došao na to mjesto nakon što je promijenjena vlast 2020. godine. Smijenjen je tadašnji rektor prof. dr Danilo Nikolić. I Nikolić je bio izabran za rektora pošto je prekinut mandat njegovoj prethodnici. Na inicijativu Vlade smijenjena je rektorka Radmila Vojvodić. Ona je platila funkcijom zato što se nije saglašavala sa Vladom o statusu Visoke medicinske škole u Beranama. Dokazala je na sudu da joj je pozicija oduzeta mimo zakona.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
M Mamurnost_neregistrovani
07.11.2022. 11:02

Alkohol je zlo.. akohol je strašna POBRKOTINA!! Alkohol:: mislis da jesi a nijesi, oćeš a nećeš, čisto zrno grodja a ono šećeruša… KAKO GOJ nije dobro

0
0
C CrnaGora_neregistrovani
07.11.2022. 09:15

Ti se pokazala ko si kad si zagovarala i glasala za gazenje Ustava!

4
0