EURO 2024

Njemačka i Španija su najuspješniji

Rekordi Eura: Neki i dalje pripadaju i Jugoslaviji

Utakmicom Njemačke i Škotske preksjutra će početi 17. Evropsko prvenstvo u fudbalu, koje će biti i nova prilika za postavljanje pojedinih rekorda.

Rekordi Eura: Neki i dalje pripadaju i Jugoslaviji Foto: Francuska - Jugoslavija, 1960.
Portal AnalitikaIzvor

No, jasno je kako neki rekordi ipak neće biti oboreni. Jedno od mogućih pitanja je da li ćemo ovog ljeta dobiti najtrofejnijeg učesnika Eura – jer, sada dvije selekcije imaju isti broj naslova.

Pored toga, postoji mogućnost da se drugi put u istoriji dogodi da jedna selekcija odbrani naslov prvaka Evrope – s obzirom na to da je aktuelni vlasnik trofeja Italija.

Njemačka najuspješnija, ali je samo Španija uspjela da odbrani naslov

Domaćin turnira, selekcija Njemačke, po brojnim je parametrima najuspješnija. Tri puta je osvajala Euro, isto kao i Španija, ali je još tri puta igrala u finalu. Pritom, reprezentacija Njemačke ima najviše nastupa na završnici – ovo će joj biti 14. Euro.

Uz sve to, Njemačka ima i najduži niz plasmana na Euro – od prvog plasmana 1972. nijesu propustili niti jednu završnicu. Pored toga, ta reprezentacija odigrala je i najviše utakmica na završnici (53), uz najveći broj pobjeda (27).

Naravno, kada je u pitanju ta država, treba napomenuti da su u obzir uzeti i nastupi nekadašnje Zapadne Njemačke.

No, Španiji je za rukom pošlo nesto što nije fudbalerima Njemačke, ali ni bilo koje druge reprezentacije. Naime, oni su 2012. uspjeli da odbrane trofej – što je bio prvi i jedini put u istoriji Eura.

Norvežani najduže čekaju na povratak

Na povratak na Euro najduže čeka Norveška, koje od 2000. godine nema na završnicama. No, rekord još nije oboren – fudbaleri Mađarske su na povratak čekali čak 44 godine – od 1972. do 2016, pri čemu su propustili 10 završnica zaredom.

Euro 2024: Pogledajte sastave svih selekcija i raspored čitave grupne faze
1
Euro 2024: Pogledajte sastave svih selekcija i raspored…
09.06.2024 17:49
 
Evo iz kojih liga i klubova dolazi najviše učesnika Eura
0
Evo iz kojih liga i klubova dolazi najviše učesnika Eura
10.06.2024 23:33

Na plasman na Euro najduže čeka Luksemburg – od 1964. neprestano igraju u kvalifikacijama i do sada nijesu nastupili na završnici.

Samo Makedonci nijesu osvojili ni bod na završnici

Od svih reprezentacija koje su nastupale na Euru, samo jedna nije osvojila makar bod. U pitanju je Sjeverna Makedonija, koja je grupnu fazu na prošlom šampionatu okončala uz tri poraza.

Najmanje pogodaka – po jedan – na završnicama su postizali igrači Albanije, Finske, Letonije i Norveške.

Neslavan rekord SRJ i čudesni preokret SFRJ

Jedan neslavan rekord pripada i SR Jugoslaviji. Na EP 2000, selekcija zajedničke države Srbije i Crne Gore primila je 13 golova. Doduše, samo na jednoj utakmici tada se mreža Ivice Kralja tresla šest puta – u četvrtfinalu protiv Holandije (6:1).

Razlika između najstarijeg i najmlađeg igrača - 25 godina: Ronaldo i Hrvatska imaju najviše utakmica, Česi su najneiskusniji
0
Razlika između najstarijeg i najmlađeg igrača - 25 godina:…
11.06.2024 15:27
 
Euro 2024: Nesvakidašnji podatak vezan za stadione - na polovini igraju drugoligaši
0
Euro 2024: Nesvakidašnji podatak vezan za stadione…
11.06.2024 12:58

Uz tu utakmicu, još četiri meča na završnicama završena su uz pet golova razlike. Svaki put, pritom, bilo je 5:0, i to za Francusku protiv Belgije (1984), za Dansku protiv Jugoslavije (1984), za Švedsku protiv Bugarske (2004) i za Španiju protiv Slovačke (2020).

No, jedan duel koji je odigrala SFR Jugoslavija, ostaje naročito upamćen. Bilo je to na prvom EP 1960. Na Parku prinčeva tadašnja naša reprezentacija savladala je u polufinalu Francusku, rezultatom 5:4. Osim po najvećem broju golova, taj meč pamti se i po najspektakularnijem preokretu u istoriji – Dražan Jerković i saigrači su od 2:4 do 5:4 stigli za svega četiri minuta.

Portal Analitika