Društvo

Knjiga ,,Durmitor – nacionalni park“ Vlada Vujisića predstavljena u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu

Region se poklonio priči o najljepšoj crnogorskoj planini

Siguran sam da dugo niko neće moći nadmašiti knjigu kao što je ova - svojom ljepotom i svim onim informacijama koje možete pronaći. Ovo nije knjiga koja se može pročitati za sat niti napisati za godinu, ovo je knjiga u kojoj je cio jedan planinarski život, rekao je Alan Čaplar, glavni sekretar Hrvatskog planinarskog saveza i urednik časopisa Hrvatski planinar

Region se poklonio priči o najljepšoj crnogorskoj planini Foto: UGC
PobjedaIzvor

Trodnevnom regionalnom promocijom Durmitora, njegovih veličanstvenih stjenovitih vrhova i gorskih jezera, ta planina je predstavljena na najljepši način, što je izuzetno značajno za popularizaciju nacionalnog parka, Žabljaka i Crne Gore kao turističke destinacije – ocijenio je za Pobjedu Vlado Vujisić, autor drugog dopunjenog izdanja knjige ,,Durmitor – nacionalni park“ povodom nedavno održanih prezentacija tog izdanja u Ljubljani, Zagrebu i Sarajevu

Regionalne promocije knjige o Durmitoru održane su u ,,hramovima kulture i knjige“ - u gradskoj biblioteci ,,Oton Župančič“ u Ljubljani, u gradskoj biblioteci ,,Bogdan Ogrizović“ na Cvjetnom trgu u Zagrebu, kao i u galeriji ,,Collegium Artisticum“ u centru Skenderija, a pod pokroviteljstvom Planinarskog saveza Slovenije, Hrvatskog planinarskog saveza i Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine.

Vujisić kaže da su o knjizi govorili visoki funkcioneri tri saveza, izrekavši zadivljujuće riječi hvale o djelu i njemu kao autoru, što mu mnogo znači i snažan je podsticaj za buduće stvaranje.

"Sve to je veliko priznanje za knjigu „Durmitor - nacionalni park“ i njen kvalitet koji je maksimalno prepoznat u regionu", kazao je Vujisić.

Ljubljana

O Durmitoru i njegovim ljepotama u Biblioteci ,,Oton Župančič“ u Ljubljani govorili su autor knjige i predsjednik Planinarskog saveza Slovenije Jože Rovan. Pošto je Vujisić rođen u Mariboru, knjigu je predstavljao na slovenačkom jeziku i pobrao buran aplauz publike.

Rovan je rekao da je prije 45 godina prvi put posjetio Durmitor i bio fasciniran izuzetnom ljepotom planina i jezera, pogledima sa Bobotovog kuka, ali i primitivnošću života ispod njega. Vratio se ponovo prije tri godine u žabljačku vrevu turista, u sasvim drugačiji ritam ispod planina, koje su i dalje divne kao i prije. Ovoga puta, osim penjanja na vrhove, vozili su biciklo oko Durmitora, po tzv. durmitorskom prstenu, koji pruža sveobuhvatno divan utisak o tom crnogorskom biseru.

Autor Vlado Vujisić je na promociji u Ljubljani kazao da je prvo posjetio visoke planine upravo u Julijskim Alpima, na prevoju Vršič, gdje se rodila njegova ljubav prema visinama, gledajući moćne stijene Škrlatice, Prisojnika, Razorja i Mojstrovka, a zatim i prilikom uspona na Triglav preko Komarče i doline Triglavskih jezera.

Ubrzo potom, ispričao je Vujisić, obišao je masiv Durmitora i penjući se na vrh Planinice zaljubio se u taj, kako je rekao, najljepši crnogorski planinski vijenac. Posjećivao ga je i istraživao narednih 20 godina, penjući se na njegove vrhove, prevoje, obilazeći jezera, doline i kanjone rijeka, fotografišući i zapisujući.

Zagreb

Na drugom regionalnom predstavljanju knjige o Durmitoru u zagrebačkoj knjižnici ,,Bogdan Ogrizović“ glavni sekretar Hrvatskog planinarskog saveza i urednik časopisa Hrvatski planinar Alan Čaplar govorio je o prirodnim obilježjima Durmitora i stogodišnjim vezama hrvatskih planinara s tom planinom i planinarima u Crnoj Gori. Predstavljajući knjigu, on je istakao da nijedna planina Dinarskoga gorja nema tako slikovit i sadržajan vodič i posebno naglasio da se iz te knjige osjeća velika autorova očaranost Durmitorom, te naročito pohvalio kvalitetne fotografije.

"Ovo je knjiga u kojoj se osjeća emocija koja izvire iz riječi, teksta, između redova i iz brojnih fotografija. Same fotografije su zaista vrhunsko djelo, pa bi se ova knjiga mogla nazvati i monografijom, iako je veoma sadržajan vodič sa 90 opisanih uspona na 40 planinskih vrhova Durmitora", kazao je Čaplar.

Rekao je da je u knjizi puno tehničkih podataka kao i veliko znanje koje je Vlado skupljao, iz kojeg progovara golema ljubav prema toj planini.

"Kad malo bolje razmislite, mi u Hrvatskoj nemamo knjigu toliko posvećenu nekoj planini, a nemaju je ni Slovenci, a zapravo nijedna planina na prostoru Dinarida nema takvu jednu jedinstvenu knjigu koja fotografijom, riječju i onim što se provlači između redova zaista osvaja sva srca. Siguran sam da dugo niko neće moći nadmašiti knjigu kao što je ova svojom ljepotom i svim onim informacijama koje možete pronaći. Ovo nije knjiga koja se može pročitati za sat vremena, niti napisati za jednu godinu, ovo je knjiga u kojoj je cio jedan planinarski život", kazao je Čaplar.

Tokom predstavljanja prikazan je atraktivan film o ljepotama Durmitora, a nakon prikazivanja filma, autor Vlado Vujisić govorio je o tome kako je započeo planinariti, kako je upoznao i zavolio ljepote Durmitora, a zatim je, listajući stranice knjige, opširnije predstavio sve najviše vrhove, najljepša jezera i doline Durmitora. Vujisić je hrvatskoj javnosti poznat i kao nekadašnji košarkaš Cibone.

Sarajevo

Treća regionalna promocija održana je u Sarajevu, a promoteri su bili predsjednik Planinarskog saveza BiH Rasim Radonja, istaknuti alpinista Igor Milošev i član Upravnog odbora PS FBiH Hazim Bašić, kako se čulo na promociji - svi redom ljubitelji Durmitora, opčinjeni planinskim visinama, modrinom neba, mirisom klekovine bora i bistrinom gorskih očiju, planinskih jezera - govorili su o crnogorskom divu oduševljeni Vujisićevom knjigom.

Predsjednik Planinarskog saveza Federacije Bosne i Hercegovine Rasim Radonja kazao je da posebnost ove knjige čine detaljno opisani usponi na vrhove Durmitora, koji omogućavaju upoznavanje sa svim važnim mjestima i djelovima trasa uspona, od ishodišta pa do samog cilja.

"Slikovito opisani usponi, uz prateće fotografije najvažnijih djelova ruta uspona, omogućavaju čitaocu da tokom čitanja i vizuelno doživi Durmitor i njegove djelove kao da je na njemu prisutan", rekao je Radonja.

Drugo izdanje knjige donosi nam detaljne opise 80 uspona na 40 durmitorskih vrhova i preko 400 veličanstvenih fotografija. Takođe je opisano 18 planinskih jezera, pet riječnih kanjona, penjačka tur via ferata, kao i durmitorski prsten, obilazak dostupan biciklistima i motornim vozilima.

Čaplar: Knjiga za ponos

Urednik časopisa Hrvatski planinar i glavni sekretar HPS-a Alan Čaplar podsjetio je da je nedavno u Paklenici održana glavna skupština Evropske planinarske unije i jedan od naljepših darova koji su dobili od svih delegacija (povodom 150 godina organizovanog planinarstva u Hrvatskoj) bio je dar Planinarskog saveza Crne Gore - knjiga „Durmitor - nacionalni park“.

"Ovo je knjiga sa kojom se ne može ponositi samo autor, već i Crna Gora i cio region i svako ko je imao priliku da upozna Durmitor. Svako ko poznaje razne vrste planinarskih knjiga zna i prepoznaje da je ova knjiga jedinstveno djelo", kazao je Čaplar.

Portal Analitika