Turizam
  • Portal Analitika/
  • Abiznis /
  • Turizam /
  • Ratković: Građanin sa prosječnom platom ne može da priušti sebi ljetovanje na crnogorskom primorju, cijene u marketima veće nego u Švajcarskoj

"Mi smo na ivici izdrživosti"

Ratković: Građanin sa prosječnom platom ne može da priušti sebi ljetovanje na crnogorskom primorju, cijene u marketima veće nego u Švajcarskoj

Građanin Crne Gore sa prosjećnom platom ne može da priušti ljetovanje na crnogoskom primorju od 10 dana, jer mora na neki način da se snalazi, da prespava u nekom starom kombiju ili da se ide vikendima. ocijenio je turizmolog Rade Ratković.

Ratković: Građanin sa prosječnom platom ne može da priušti sebi ljetovanje na crnogorskom primorju, cijene u marketima veće nego u Švajcarskoj Foto: UGC
Gradski portalIzvor

Većina turista boravi u apartmanima, koji su upućeni da najviše troše u marketima, zbog čega su cijene uvećane i veće nego u Švajcarskoj, ocijenio je turizmolog Rade Ratković u emisji "Znam da znaš" na Gradskoj RTV.

”Imamo dobar tematski turizam, on je kvalitetan ali nemamo živa sela i ruralnu proizvodnju. Sedamdeset odsto prihoda je od poljoprivrednih proizvoda i to se prodaje hotelima i turističkoj mreži u toj grani ekonomije. To je potencijal koji imamo. Mi ne možemo da računamo ljude iz Ukrajine i Rusije koji su došli zbog rata kod nas ali ih vjerovatno vode jer plaćaju boravišnu taksu. On je došao drugim povodom jer su suočeni sa agresijom u 21.vijeku. Mi smo na ivici izdrživosti. Kod nas je hiperkoncentracija rezidenata koji nemaju karakter turista tako da je sve manje mjesta za prave turiste. Turizmom se bave ljudi koji ne poznaju tu materiju nego su iz neke druge branše “, ističe Ratković.

Kako kaže, normalno je da je najveća gužva bila u supermarketima jer imamo 70 odsto smještajnih kapciteta u sekundarnom izdavanju i oni su orjentisani primarno na markete.

” Mnogi donesu iz svojih mjesta, gradova, jeftiniju hranu i to smjeste u frižidere u apartmanima i onda su oni upućeni na markete. To je podiglo cijene. Mi smo što se tiče trgovačke maloprodajne mreže skuplji na primjer od jedne Švajcarske i Njemačke. Mi u šali u Budvi kažemo da imamo mega turizam, zašto? jer imamo puno mega marketa i gosti iz apartane puno potroše u tim objektima jer za kafane nemaju mjesta. Neki su maštoviti pa u parku ili na plaži okrenu prasence. naročito u posljednje tri godina”, ističe Ratković.

Turisti, kaže, se snalaze jer moraju doći na more iako potvđuju da je skupo na našem primorju.

” Daju su nerealna davanja stanovništvu i to pokrene inflaciju i skok cijene. Ono što im povećaju platu to im uzmu kroz inflaciju i to je jedan nevidljivi oblik preraspodjele, zavučete ruke u džep svakog građanina a da on to ne primijeti “, kaže Ratković.

Problem sa nedostatkom radne snage na primorju je i dalje prisutan, kaže Ratković.

” Mi treba da se okrenemo turistima iz Zapadnoevropskih država i to smo imao prije 90 godina. Počeli smo to da obnavljamo poslije nezavisnosti, ali sada nemamo organizovanih turista koji direktno bukiraju “, kaže Ratković.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p pitanje_neregistrovani
07.09.2023. 10:10

To je dobro pitanje za trgovačke lance, koji bez osnova podižu cijene prema krajnjim potrošačima tj. građanima. Odnosno, sa osnovom za svoj profit i dobit. To je taj patriotizam koji je zavladao u doba DPS-a kako bi doveli građane do egzistencijalnih problema i do podjela. Većina trgovačkih lanaca je pod upravom kadra koji je sastavni dio DPS-a, tako da sumnja postoji da li je to orkestrirano pod palicom DPS-a.

2
8
m milica_neregistrovani
07.09.2023. 10:43

@pitanje_neregistrovani Ma koji DPS, pa ovu inflaciju ti je donio PES, povećanje plata, povećalo je cijene, država samim tim ubira više od PDV, puni kasu...povećali su akcize,kamate, cijene stanova, poreza, ....Sve to bravušani od narooodaa plaćaju, i opet prozivaju DPS... Lako mi je što vi plaćate, i treba, nego što i mi ostali ispaštamo.

10
0
p pitanje_neregistrovani
07.09.2023. 12:30

@milica_neregistrovani Nije tačno. Da se DPS pitao ostala bi i dalje minimalna zarada 250 €, a kako bi tek tada građani podnijeli ovaj rast cijena. Cijene su porasle svuda u svijetu zbog posledica rata iz Ukrajine ali ne toliko koliko u CG zbog bahatosti i bogaćenja vlasnika trgovačkih lanaca. Zašto ne daju da dođe Lidl u CG? Zbog velike konkurencije koju bi imali. Bilo bi im manje extra profita.

1
7
J Janko_neregistrovani
07.09.2023. 09:11

”Mnogi donesu iz svojih mjesta, gradova, jeftiniju hranu i to smjeste u frižidere u apartmanima i onda su oni upućeni na markete. To je podiglo cijene." ==>Ti si dokaz da blage veze nemaš sa ekonomijom i savremenim turizmom. "Mi treba, mi treba.." Pa uradi nešto konkretno, izgradite puteve i infrastrukturu za početak.

5
13