Politika

Rastoder: Vlada da konstituiše mišljenje o statusu Petnjice

Izvor

„Bezmalo stopostotnom podrškom Predlogu za konstituisanje opštine Petnjica, građani ovog područja su, po ko zna koji put već rekli što su imali da kažu. Sada je na potezu Vlada Crne Gore“, kazao je Rastoder agenciji Mina.

Kako je naveo, s obzirom da je u međuvremenu i Skupština Opštine Berane, jednoglasno podržala Predlog za njegovo konstituisanje u zasebnu opštinu nema niti jednog jednog razloga da Vlada bez odlaganja ne konstituiše mišljenja o ovom predlogu, „kao i procesuiranja mišljenja prema Skupštini“.

Skupština bi potom, pojasnio je, u konačnom i bez obzira da li u postojećem ili novom sastavu razmotrila ili uvažila višedecenijski zahtjev građana sa tog područja.

„Bio bi to najbolji mogući odgovor svim dobronamjernim ili uskopolitički sračunatim skepticima da se zaista ne radi o političkom marketingu već o elementarnom poštovanju jedne od suštih životnih potreba ovog područja od preko 170 kvadratnih kilometara površine i sa blizu deset hiljada stanovnika i najmanje još toliko na privremenom radu i boravku u gotovo svim evropskim i drugim državama“, kazao je Rastoder.

On se zahvalio svima koji su glasali na referendumu i čestitao na, kako je rekao, još jednoj dostojanstvenoj potvrdi riješenosti da sami sebi pomognu u opstanku na tom području.

„S obzirom na to da je riječ o konsultativnom referendumu, suštinski je relevantan rezultat izjašnjavanja građana sa područja Petnjice, koji se shodno odgovarajućoj zakonskoj odredbi i posebno iskazuje, te i ne ostavlja prostora za bilo kakve dalje dileme“, rekao je Rastoder.

U protivnom, dodao je, građanima ne bi preostalo ništa drugo osim da i sami pribjegnu odgovarajućim predizbornim ili drugim legitimnim kalkulacijama, „što svakako niko politički dobronamjeran ne bi želio“.

Portal Analitika