Politika

Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva

Imajući u vidu da predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori, treba iskazati i precizno opisati populaciju naše države, i da će prikupljeni podaci biti korišćeni u narednim godinama, a možda i decenijama, kao vjerodostojan izvor u socijalnoj i demografskoj sferi, smatramo da treba obezbijediti sve neophodne preduslove da se popis sprovede na zakonit, cjelovit i detaljan način, uz potpunu slobodu izražavanja građana, kazao je predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog vijeća, Mirsad Rastoder. 

Rastoder: Razmotriti odlaganje popisa stanovništva Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

"S tim u vezi, u potpunosti, podržavamo zahtjev naših sugrađana, predstavnika albanskog naroda, koji su zatražili odlaganje popisa na mjesec dana, da bi se stvorili neophodni uslovi, kako u smislu štampanja popisnog materijala na svim jezicima u službenoj upotrebi, tako i u svim drugim segmentima institucionalne spremnosti za provođenje popisa", kaže Rastoder. 

Pred nama je, kaže, vrlo ozbiljan i osjetljiv proces u kome sve institucije, prevenstveno Uprava za statistiku, ali i Opštinske popisne komisije, moraju biti svjesne odgovornosti.

"I zato nije trebalo žuriti i biti nespreman u bilo kojem segmentu. Vrlo brižljivo treba pripremiti timove instruktora i popisivača, uz potrebnu edukaciju za rad na terenu, kako bi svi građani bili adekvatno poisani i, prilikom samog čina, slobodno iskazali podatke o sebi i članovima svojih porodica", navodi Rastoder. 

Prema njegovim riječima, svaka vrsta institucionalne nepripremljenosti, površnosti i brzine može izazvati probleme, koji tokom procesa popisivanja mogu dovesti do nepotrebnih grešaka, nepotpunih podataka, diskriminacije, i  moguće društvenih tenzija koje mogu dovesti u pitanje cio proces popisa stanovništva. 

"Zbog svega toga pozivamo Vladu da još jednom razmotri ove činjenice i donese odluku o odlaganju Popisa na mjesec dana, ili dok se ne steknuneophodni institucionalni uslovi da se popis uradi kvalitetno,temeljito,na zakonit i sveobuhvatan način, uz uvažavanje svih društvenih raznolikosti u Crnoj Gori", zaključuje Rastoder. 

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Kotor_neregistrovani
26.09.2023. 09:26

Otkud toliki strah od jednog običnog javnog posla? U Boku može sve da se provede što je regularno, ako bi i bilo najmanje Bokelja, Boka će uvijek da bude bokeljska. Možda i treba da se transformišemo i budemo kao San Marino. Čuš, neki Rastoder utvrđuje što je i kako nama dobro. Za svojim ti poslom.

2
3
B Bokelj_neregistrovani
26.09.2023. 09:11

U pravu ste, g. Rastoder.

3
2