Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Raste podrška inicijativi da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici

Raste podrška inicijativi da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici

Tokom vikenda, inicijativu da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici (Međunarodni dan sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. godine) podržalo je još 14 NVO i 50 osoba među kojima su pretežno javne ličnosti, advokati, umjetnici, profesori, novinari, predstavnici kulturne scene, itd.

Raste podrška inicijativi da Crna Gora sponzoriše Rezoluciju UN o sjećanju na genocid u Srebrenici Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

To je saopšteno iz nevladine organizacija Akcija za ljudska prava (HRA). Kako su istakli, inicijativu sada podržava ukupno 75 nevladinih organizacija i 65 pojedinaca u Crnoj Gori.

„Prikupljanje podrške inicijativi je i dalje u toku, s obzirom na to da Vlada na prethodnoj sjednici nije razmatrala inicijativu da sponzoriše pomenutu rezoluciju zajedno sa Slovenijom, Hrvatskom, Sjevernom Makedonijom, SAD, Njemačkom i drugim državama“, napominju iz HRA.

Inicijativu je, kažu, danas podržala i Crnogorska evropska partija. 

„Prethodno je inicijativu podržalo Bošnjačko vijeće, kao i Bosnjačka stranka, Liberalna partija, Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija Crne Gore, Socijaldemokrate Crne Gore i koalicija Albanska alijansa“, podsjećaju iz HRA.

Naglasili su da Rezolucija nije usmjerena protiv bilo kog naroda. To je, kažu, očigledno iz njenog teksta.

„Genocid u Srebrenici su počinili pojedinci osuđeni pred Haškim tribunalom i sudovima u Bosni i Hercegovini, a ne čitav srpski narod, kako se netačno prikazuje. Rezolucija osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca, naglašava značaj završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava i poziva na nastavak krivičnog procesuiranja odgovornih zločinaca“, kazali su iz HRA.

Podsjećaju da je sličnu Rezoluciju o genocidu u Ruandi, Generalna skupština donijela 2003. godine.

„Pozivamo Vladu da podrži ovu rezoluciju i to sponzorstvom, da bi Crna Gora i na međunarodnoj sceni pokazala odgovarajuću odlučnost da spriječi ponavljanje takvih i sličnih zločina“, poručili su iz HRA.

Glasanje o Nacrtu rezolucije u Generalnoj skupštini UN zakazano je 2. maja.

Portal Analitika