Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Rasprava građana sa Gojkom Perovićem: Vidiš li što činiš, ovo je devastacija i tebi je to jasno; Perović: Nije mi jasno! (VIDEO)

Rektor Bogoslovije negira devastaciju

Rasprava građana sa Gojkom Perovićem: Vidiš li što činiš, ovo je devastacija i tebi je to jasno; Perović: Nije mi jasno! (VIDEO)

Rektor Bogoslovije Gojko Perović, u razgovoru sa zabrinutim građanima sa Cetinja, negirao je da vrši devastaciju prilikom rekonstrukcije mokrog čvora u Cetinjskom manastiru

Rasprava građana sa Gojkom Perovićem: Vidiš li što činiš, ovo je devastacija i tebi je to jasno; Perović: Nije mi jasno! (VIDEO) Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Građani su od jutros okupljeni ispred manastira zabrinuti zbog radova koji se tamo odvijaju. Tokom dana nekoliko njih je imalo priliku da uđe.

Perović je tokom obilaska građana kazao da rade na rekonstrukciji mokrog čvora jer svakog dana pristiže po 50 autobusa.

Jedan od građana sa snimka, Željko Čelebić, po struci konzervator i restaurator, upozorio je rektora Bogoslovije da ne može izvoditi takve radove.

''Shvataš li da ne možeš da diraš kulturno dobro i da ga lomiš, da li vidiš što činiš?'', kazao je Čelebić.

Perović mu je na to odgovorio da ako smatra da se radi nešto nezakonito da treba da se obrati institucijama.

Čelebić je Peroviću ukazao da se radi o devastaciji.

''Ja ovo posmatram sa aspekta struke. Ovo je devastacija i tebi je jasno da je ovo devastacija. Nisi od juče'', kazao je on.

Ipak, Perović je negirao.

''Nije mi to jasno'', uzvratio je kratko.

Mitropolija se oglasila kasnije navodeći da njihov predstavnik nije bio upoznat da je potrebno obratiti se Upravi za zaštitu kulturnih dobara radi redovnog održavanja sanitarnog čvora.

Podsjetimo Inspekcija za kulturna dobra Uprave za inspekcijske poslove danas je izvršila nadzor u Cetinjskom manastiru zbog radova na renoviranju sanitarnog čvora.

''Kako je u pitanju objekat sa statusom kulturnog dobra, ova inspekcija je ukazala Mitropoliji crnogorsko-primorskoj da se Upravi za zaštitu kulturnih dobara obrati zahtjevom za izdavanje konzervatorskih uslova, u roku od jednog dana. Pomenuti radovi na kulturnom dobru Cetinjski manastir su zaustavljeni, do ispunjenja obaveza propisanih Zakonom o zaštiti kulturnih dobara", saopštila je Uprava za inspekcijske poslove.


Portal Analitika