Region

"Vučić je iz ugla Zapada prešao crvenu liniju"

Rašić: Srbi na Kosovu ne treba da se plaše Albanaca nego sopstvenog naroda

Srbi na Kosovu ne treba da se plaše Albanaca, nego pripadnika sopstvenog naroda, ocijenio je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić, u emisiji “Aritmija” Gradske RTV, autorke Tamare Nikčević.

Rašić: Srbi na Kosovu ne treba da se plaše Albanaca nego sopstvenog naroda Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Rašić je istakao da se predsjednik Aleksandar Vučić nalazi u ulozi poslušnika koji izvršava naređenja sa Zapada, dok je u Srbiji spreman na sve kako bi ostvario lične interese i učvrstio vlast. Ipak, kako ocjenjuje, Vučićeva politika je u velikoj mjeri olakšala Kosovu da potvrdi nezavisnost.

Brza reakcija na teroristički napad u Banjskoj, kaže, smanjila je mogućnost da dođe do eskalacije sukoba.

“Znate i sami da kod nas na Balkanu malo treba da se neki incident desi, a to se vrlo teško kontroliše. Mi smo stalno imali problem sa balkanskim političarima koji misle da tenzije mogu podizati i spuštati kad god im je volja. Ne, mi smo narod vrele krvi i kod nas ne može biti kontrolisanih incidenata, sve može da eskalira”, objašnjava ministar.

Saglasan je sa stavom koji je iznosio ubijeni političar sa Kosova Oliver Ivanović – da tamošnji Srbi ne treba da se boje Albanaca nego Srba, čija je i sam Ivanović, kako se vjeruje, bio žrtva.

“Više puta sam citirao tu Oliverovu rečenicu jer je apsolutno tačna i to se pokazalo. Znam kako je njemu bilo, znam kako je meni – kad se borite sa svim mehanizmima moći koji se ne libe od najsitnijih do najkrupnijih stvari da prema vama i vašim prijateljima stalno ponavljaju, onda je vrlo teško ostati principijelan”, kazao je Rašić.

Vučićeva politika je u velikoj mjeri olakšala priznavanje nezavisnosti Kosova

Cilj terorističke akcije u Banjskoj , kako ističe, nije potpuno jasan.

“Postoje različite teze: od toga da je to trebalo da bude samo provokacija, zatim da je trebalo da se zauzme mali deo i da se uz posredovanje KFOR-a tu postavi linija, što bi otvorilo pitanje teritorijalnog integriteta do onih koji smatraju da bi ovo trebalo da znači jedan korak bliže Ibru. Takođe, političari autohtonog režima u Beogradu nikada nisu skrivali da imaju pretenzije da dođe do teritorijalne autonomije”, kazao je Rašić.

Dodaje da se svaka od takvih akcija, bilo da je manjih ili većih razmjera, devastirajuće reflektuje na kosovske Srbe.

“Svaka od takvih akcija uvek donosi ono što je bolno, patnje i masovna raseljavanja kosovskih Srba. Nama ni jedan takav scenario ne odgovara jer uvek samo mi plaćamo”, poručuje Rašić.

Uvjeren je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić politikom koju sprovodi osigurao nezavisnost Kosova. Na pitanje da li je Vučić prešao crvenu liniju iz ugla Zapada, odgovara:

“Jeste. Sigurno da da, jer predstavljati sebe mirotvorcem već duži vremenski period, junačiti se kod kuće, za domaću javnost on je ‘ko on’, ali kad bilo gdje ode, on to sve izvršava. Sve strateške stvari koje su tražene od Vučića, on je uradio. On je tu baš zbog toga što je poslušnik, kad se nešto traži od njega, on to izvršava. To što je Vučić i SNS uradio za totalno ukidanje srpskih institucija na Kosovu, to niko do sad nije uradio i to je umnogome olakšalo i potvrđivanje suvereniteta Kosova i dezintegraciju srpskih institucija na Kosovu. Zašto mu se ona toleriše? Zato što je on maltene uspeo suverenitet Kosova ne samo potvrdi, nego da u potpunosti ne bude sporan”, objašnjava Rašić.

SNS je u strmoglavom padu i Vučić mora da požuri sa izborima

SNS, na čelu sa Vučićem, za samo 11 godina uspio je da uruši sve elemente državnosti, prava i morala u svim institucijama u Srbiji, ističe Rašić i podsjeća da se nakon dugogodišnjeg radikalizma ne može očekivati brza promjena.

“Vučić sada hoće brže-bolje da kupi sebi vreme. Da organizuje još neke izbore gde će opet biti ista metodologija, od satanizovanja svega i svakog do investiranja ogromnih novaca koje nema, ogromnog zaduživanja i represije sa džipovima i nabildovanim momcima. To oslikava dubinu poremećenosti sistema koji je nametnut od strane SNS-a, gde nam Severna Koreja po standardu dođe kao pobratim. Karakterne sličnosti presednika Vučića i Kim Jong Una su impozantne”, navodi Rašić.

Ističe da Beograd nikada nije vodio računa o tome što su stvarni interesi kosovskih Srba.

“Mi, kosovski Srbi smo uvek bili spemni da saslušamo i poslušamo Beograd, ali moraju i oni da poslušaju nas, da se rukovode našim interesima. Nama koji ovde planiramo da živimo, radimo i izgrađujemo multietničko društvo trebaju partnerski odnosi i sa Prištinom, i sa Briselom i sa Beogradom”, zaključuje Rašić.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
t tuberkulozna_udovica_neregistrovani
03.10.2023. 07:28

Nasli su se ha ha ha ha

0
0
s susjedHR
02.10.2023. 17:52

Ma zaboli Vučica za Srbe u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Kosovu i Crnoj Gori! Mnogi Srbi su se vratili iz Srbije u Hrvatsku i govore da su ih zvali mješanci, ustaše..... Nećete biti na naš teret! Isti ti Srbi su prešli odmah na hrvatstvo! Mi Hrvati smo bolji prema njima nego Srbi u Srbiji! Radimo zajedno, SPC i Vučic ih korite samo da bi se održali na vlasti!

33
0
V Vlast_neregistrovani
02.10.2023. 18:43

@susjedHR E moj susjed većina Srba u Hrvatskoj se bila asimilirala i živjeli su u domovini u kojoj su se rodili i voljeli Ne mogu reci da smo bili naivni vise prestrašeni ali od naših glavonja koji su Pretili da radimo po diktatu Srbije Imali smo iste buzdovane kojima nismo smjeli reci šta mislimo isti ovakvi kakvi su sada u CG kao Marko Kovačević Adzic Krapovic bozovic Strah to je njihovo oružje

18
0
n na_koju_stranu_neregistrovani
03.10.2023. 07:39

@susjedHR Cuj decki hrvatski Srbi jesu vise Hrvati nego Srbi i tesko se budu uklopili u Srbiji , ne . Govore hrvatskim dijalektom srpskopg jezika a imaju i ponasanje Hrvata koje su donijeli . U vrlo su delikatnoj situaciji . Braca srpska ih tesko prihvataju a u Hrvatskoj ih ceka mrznja, odbojnost i mozda neka tajna optuznica .

0
1