Abiznis

Raščanin-Radičević: Podrška roditeljima, nedopustivo povećanje cijena vrtića

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica, ali i generalno troškova života, od početka godine uzrokovalo je brojne probleme, naročito kada se radi o ekomskoj održivosti cjelokupnog sistema u Crnoj Gori, uključujući i javne predškolske ustanove, saopštila je predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Crne Gore (SD) i kandidatkinja na listi “Zajedno! Za budućnost koja ti pripada”, Ivana Raščanin-Radičević.

Raščanin-Radičević: Podrška roditeljima, nedopustivo povećanje cijena vrtića Foto: sd
Portal AnalitikaIzvor

„I umjesto da nađe način da sistem bude održiv i olakšaju život građanima, koji su uveliko pogođeni potpunim kolapsom institucija, Ministarstvo prosvjete je izgleda krenulo u akciju koja bi se mogla sprovoditi pod novim modifikovanim sloganom „Svi u vrtić- ko ima da plati“, sudeći po najavama o poskupljenju, koje su izazvale zabrinutost velikog broja roditelja u Crnoj Gori”, istakla je Raščanin-Radičević.

Ona je dodala da će, prema najavama Ministarstva, cjelodnevni boravak djeteta u jaslenoj grupi državnih predškolskih vrtića od septembra biti 50 eura, dok će roditelji mališana većeg uzrasta plaćati 49 eura.

Raščanin-Radičević je podsjetila da su Socijaldemokrate (SD) reagovale na najavu povećanja, te da smatraju da povećanje gornje granice cijene za 25% može dodatno da zakomplikuje nedovoljan obuhvat djece koja pohađaju predškolske ustanove.

„Umjesto da se bave jačanjem prostornih i kadrovskih kapaciteta u vaspitno obrazovnim institucijama, iz Ministarstva su krenuli u novu akciju udara na džepove građana”, dodala je ona.

Prema riječima Raščanin-Radičević kada se radi o osiguravanju društvene brige za djecu uloga države je ključna, te je to jedan od programskih prioriteta koalicije „Zajedno! za budućnost koja ti pripada”, jer kako je navela, sva istraživanja pokazuju da uključivanje djece u predškolsko vaspitanje i obrazovanje u velikoj mjeri doprinosi sveukupnom razvoju djece, u pogledu socio-emocionalnih vještina i kompentencija, ali i utiče na cjelokupno formiranje ličnosti djeteta.

„Jednaka mogućnost za upis i dostupnost dječjih vrtića dio je političkog programa našeg djelovanja, jer smatramo da je ključna uloga države u osiguravanju društvene brige za djecu. Posebno smo stavili akcenat na subvencioniranje cijene vrtića do 100% za djecu koja potiču iz porodica u riziku”, zaključila je Raščanin-Radičević.


Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p prioritet_neregistrovani
28.05.2023. 09:57

Oni su namijenili budžetom za 2023. vjerskim školama 1,7 miliona eura. Za djecu u vrtićima nema novca kao što nije bilo ni za grijanje škola. Šta su prioriteti mrčenom Vojinoviću i da li ih uopšte ima, osim SPC, naravno?

2
0