Region

"Dritan je jedini stvorio pokret koji u svom središtu ima građane"

Rama: Đukanović mi je prijatelj, ali Abazović je fenomen

Milo Đukanović mi je prijatelj i on će uvijek biti prijatel, podržao sam ga u teškom trenutku zato što je tada zastupao multietničku saradnju... Ali to me ne sprečava i ne bi me moglo spriječiti da na osnovu činjenica kažem da je Dritan Abazović fenomen. On je nevjerovatan fenomen u regionu, u politici. On je, po mom mišljenju, jedini, ako ne griješim, koji je uspio da stvori pokret koji u svom središtu ima građane, koji je sam po sebi multietničan, otvoren za svakoga, rekao je premijer Alabanije Edi Rama u intervjuu za A plus TV.

Rama: Đukanović mi je prijatelj, ali Abazović je fenomen Foto: JOHN THYS/AFP
A plus TVIzvor

On je kazao da živimo u teškim vremenima koja mogu biti još teža ali da je uprkos tome optimista "zato što ima neki važnih novosti iz prošle godine vezano za političku poziciju Zapadnog Balkana u Evropi i u svijetu".

"Nikada neće biti lako, i ja ne očekujem da će postati lakše. Mislim da svi treba da budemo spremni na to da će postati teže, zato što se stvari sve više komplikuju na svakom frontu... Treba da radimo marljivo, da pokušamo da radimo još više, da ne gubimo vjeru, da nastavimo dalje i da nikada ne zaboravimo odakle dolazimo. Balkan, Zapadni Balkan nikada nije bio u boljem položaju", poručio je Rama.

Na pitanje šta za region znači to što je Crna Gora prvi put dobila premijera koji je nacionalni Albanac, Rama je rekao: "Ne samo da je on prvi Albanac koji je premijer Crne Gore, već je i prvi premijer koji zaista ne preza od toga da kaže da je Albanac ili da je ovo ili ono, zato što vjeruje i ponaša se na osnovu svoga ubjeđenja da je građanin Crne Gore, a način na koji mu kao Albancu pristupa srpska zajednica, način na koji se bavi nekim neriješenim pitanjima je hrabar, ali je prije svega za veliko divljenje, zato što on nema raskorak između onoga što kaže i onoga što radi, što nije veoma česta stvar u politici i u životu".

Rama je govorio i o problemu Kosova, ponuđenom francusko-njemačkom sporazumu Beograda i Prištine, svojim odnosima sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem...

"Popratio sam posljednju izjavu predsjednika Vučića iz Davosa, i mislim da je bila prilično respektabilna s obzirom na način na koji je iskazao potrebu da se krene naprijed. Naravno, na svoj veoma poseban karakterističan način komuniciranja, ali iskazao je poštovanje", prokomentarisao je Rama.

O činjenici da ima dobre odnose i sa Abazovićem i Đukanovićem, kao i sa Vučićem i Kurtijem uprkos međusobnih tenzičnih relacija ovih lidera u regionu, Rama je rekao: Čujte, Milo napada Dritana i Dritan, ja ne znam da li on napada Mila ili ne, ali pretpostavljam da je tako, premda je Dritan mnogo više opsjednut korupcijom i organizovanim kriminalom kao pojavom koju je potrebno iskorijeniti iz crnogorskog društva. Takođe i između predsjednika Srbije i premijera Kosova ima mnogo napadanja koji su nekada čak i mnogo teži. I ljudi me pitaju, kako je moguće da si, znate, ali zamislite ako bi svi gledali samo crno-bijelo i ako bi svi samo držali svoje pozicije i ako niko ni sa kim ne bi razgovarao. Stvari ne bi bile bolje. Dakle, uvijek je najbolje razgovarati sa ljudima, pokušati razumjeti razloge, iznositi svoje argumente. Predsjednik Vučić i ja uvijek imamo veoma jaka stanovišta, potpuno različita stanovišta po pitanju Kosova, koje on zove Kosovo i Metohija. Za mene je to slobodna, demokratska, suverena država Kosovo. Ali ako je situacija trenutno takva, mislim da u međuvremenu stvari, znate, napreduju, stvari se mijenjaju. Stvari se kreću u pravom smjeru. Polako, ali se kreću. Nekada nismo imali nikakvu komunikaciju i bilo je nemoguće zamisliti da bi Srbi i Albanci mogli biti za istim stolom. Dakle, biće potrebno vrijeme, trebaće vremena, ali to je u redu."

Rama je potom naveo još jedan primjer koji ga čini posebnim političarem ne samo u regionu.

"Ja sam, na primjer veoma dobar prijatelj Džordža Soroša i Redžepa Tajipa Erdogana, znate, a to je čak i veći nivo konflikta, hajde da čak kažemo duel svjetskih razmjera", kazao je premijer Albanije.

Rama je govorio i o projektu Otvoreni Balkan, ekonomskim temama vezanim za saradnju Albanije i Crne Gore kao i zemalja Zapadnog Balkana... Razgovor je zaključen sasvim apolitičnom temom, u kojoj je albanski premijer prokomentarisao Crnu Goru iz ugla svoje primarne profesije - likovnog umjetnika.

"Crna Gora je mala, ali je to zemlja velikih umjetnika. Jedan od njih je bio moj veoma dragi prijatelj Leo Đokaj iz Tuzi. On je preminuo, ali ja čuvam divna sjećanja na njega, a zahvaljujući njemu bolje poznajem crnogorsku umjetničku scenu i njenu istoriju umjetnosti koja je nevjerovatna, zaista nevjerovatna", zaključio je Rama.

Portal Analitika

Komentari (12)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
K Karadag
29.01.2023. 09:39

hAhahahha protiv kriminala....a sto je sa cigaretama, klinikom ...

2
0
B Bubamara_neregistrovani
28.01.2023. 13:29

Očekivano. Bilo bi nenormalno da drugačije misli. Njegov sunarodnik, bivši miljenik USA, bio instaliran u Crnoj Gori da relaksira odnose Srbije i Albanije, zbog Kosova. "Otvoreni Balkan", inače projekat USA, imao je za cilj da riješi pitanje Srbije i Kosova, preko leđa Crne Gore i BIH. Otuda ta idila između Vučića, Rame i Abazovića. Međutim, počelo je to da "škripi" i sad su sve snage uprte u to da pobjedu na predsjedničkim izborima odnese neko iz tvrde prosrpske opcije - kandidat DF-a. Od toga ništa! Zaboravih da pitam što se Rama odjednom prezuo? Ne nosi više patike. Mora da su mu se noge "čule". Od kada su to njegove ocjene mjerodavne o Crnoj Gori. Neka se on pozabavi Albanijom. Čini mi se da tamo ima dosta problema. Vidite li, kako je Vučić lukaviji, kad je u pitanju Crna Gora. On sve prljave poslove prepušta saradnicima i njegovim poslušnicima u Crnoj Gori, a sebi uvijek nalazi odstupnicu. Draža je to!

10
1
U USA_neregistrovani
28.01.2023. 12:31

Znamo zašto je Abaz fenomen za tebe Ramo! Crnu Goru gura u srbiju da postane njen dio i da imaju izlazak na more. Ramo čeka da se to desi da bi lakše ostvario kosovske ciljeve! Zaboravili su Kosovari da su ih Crnogorci prihvatili i pmogli u ratno stanje. Srbi i Albanci su isti, osvajači tuđih teritorija. Nećemo dati našu jedinu domovinu Crnu Goru🇲🇪

15
1
D Dokaz_neregistrovani
28.01.2023. 09:45

Najbolji dokaz da je bivša vlast bila ekstremistička i da nije slučajno što su podijelili i osiromašili Crnu Goru je možda sam Abazović. Neokomunistički Dps je zadržao glavnu crtu komunista, a to je sve za vlast, a vlast nizašta. Oni nijesu sposobni nakon toliko vremena od pada Berlinskog zida prihvatiti različitost i osnovne postulate demokratije. Za Dps biti različit, jednostavno znači biti neprijatelj. Njima je osnovni cilj i vodilja novac i ignorisanje zakona i nekontrolosana moć. Ja kao nacionalni Srbin iako nijesam glasao Abazovićevu partiju shvatam, da Abazović prestavlja nerešiv rebus za DPS jer nije nacionalista i lopov, a oni jednostavno nemaju recept i ne umiju se boriti protiv takvih, jer su kao ekstremisti navikli na političke borbe protiv sebi sličnih i sad se koprcaju kao riba na suvom. Odjednom su se našli pred vratima za koja nemaju ključ i teško da će ga i naći jer funkcionišu po matrici zarobljene komunističke svijesti koja je ovdje bila vlast od 1945.g., do 2022.g.

9
6
t tany_neregistrovani
28.01.2023. 09:43

Kaže”Đukanović mi je prijatelj….”Ne kaže”Ja sam prijatelj Đukanoviću”Vjerujemo da ti je Milo prijatelj.Kad ima takve “prijatelje”kakvi su mu tek neprijatelji

15
4
D Djilkos_neregistrovani
28.01.2023. 09:35

Kidnapuj ga ...Kada ga upoznas, vratice ga sa doplatom,da ga vise ne gledas...Dritan prevarant na kvadrat...od njega je otislo sve sto valja...uzurpator tehnicke vlade...,nista mu nije sveto...Lazov ...

17
3
J Jednaci_neregistrovani
28.01.2023. 09:11

E, ovo me je odusevilo: “… on nema raskorak između onoga što kaže i onoga što radi, što nije veoma česta stvar u politici i u životu".

3
8
9 90XNN20_neregistrovani
28.01.2023. 09:08

na Balkanu ima toliko pastira u politici da im veće stado nebi pristalo na čuvanje. ako jedan Rama ima pravo nekog ocjenjivati onda sve države treba da ukunu mjesto ,,premijera, žalosno je ali su fakte što su ovakvi političari kao Abazović,Rama,Vučić ostali tamo gde je civilizacija bila prije 300 godina.

27
4
c crveno_neregistrovani
28.01.2023. 09:01

Kad ti je fenomen ,daćemo ti ga bez pregovora o povratnoj garanciji. Eto ti ga slobodno i ne vraćaj ga.

30
4
m marko_neregistrovani
28.01.2023. 08:52

Njemu je u centru klinika bratova i Vučić. Neka mi neko kaže na što bi se svela politika URA, DF i Demokratata od kad su na vlast da Milojko nije povećao minimalac koji je pojela infacija??

23
3
L Lukasenko_neregistrovani
28.01.2023. 08:51

Bas fenomen u prevarana i lazima...

23
4
S Strava_neregistrovani
28.01.2023. 08:46

Strava i užas, stvarno idem sušiti zube

24
4