Svijet

Rama: Britanski zvaničnici diskriminisali Albance

Albanski premijer Edi Rama osudio je danas London zbog izjava koje je ocijenio diskriminatroskim prema Albaniji pošto su britanski zvaničnici prozvali njegove sunarodnike oko ilegalne imigracije u Veliku Britaniju

Rama: Britanski zvaničnici diskriminisali Albance Foto: Foto: Soeren Stache/Pool via Reuters
BetaIzvor

Porast prelazaka migranata u malim čamcima preko Lamanša predstavlja problem za britanske zvaničnike.

Prema zvaničnim statistikama Albanci predstavljaju većinu onih koji uspiju da pređu Lamanš do Britanije.

U nizu poruka objavljenim na svom Tviter nalogu Edi Rama je rekao da su britanski zvaničnici aktivno "diskriminisali" Albance.

"Ciljanje Albanaca (kao što su neki radili na sramni način kada su se borili za Bregzit) kao uzroka graničnih i kriminalnih problema u Velikoj Britaniji je laka retorika koja zanemaruje činjenice", rekao je albanski premijer.

"Albanci u Velikoj Britaniji teško rade i plaćaju svoje poreze. Velika Britanija treba da se bori protiv kriminalnih bandi svih nacionalnosti i prestane da diskriminiše Albance da bi opravdala svoje političke neuspjehe", dodao je on.

Britanska ministarka unutrašnjih poslova Suela Brejverman našla se u centru prve krize vlade premijera Rišija Sunaka zbog njenog upravljanja prilivom migranata.

U raspravi u parlamentu ona je govoreći o tom problemu pomenula "invazuju" Engleske od strane migranta, ukazujući konkretno na albanske tražioce azila.

Nedavno je pominjano da je 12.000 Albanaca uspjelo da pređe Lamanš ove godine, u odnosu na samo 50 njih 2020. godine.

Britanija se suočava sa rekordnim brojem prelazaka Lamanša na malim čamcima, gotovo 40.000 od početka godine. Vlada očekuje da će taj broj dostići 50.000 do kraja godine.

Smatra se da albanske kriminalne bande vode trgovinu migranata prema Velikoj Britaniji.

Portal Analitika