Politika

Rakočević: Zabrinjava potiranje crnogorskog identiteta

Bez jakih institucija, vladavine prava, pravne države i eliminisanja korupcije nema napretka, poručio je profesor Pravnog fakulteta Velimir Rakočević u emisiji “Pressing” Gradske RTV. Ističe da zabrinjava potiranje crnogorskog identiteta.

Rakočević: Zabrinjava potiranje crnogorskog identiteta Foto: Foto: Gradski portal
Portal AnalitikaIzvor

Neophodno je, dodaje, da se sva dešavanja u Crnoj Gori ozbiljno shvate i da se vrijednosti u skladu sa najboljim standardima odbrane.

Rakočević naglašava da je crnogorsko biće više nego ikad ugroženo i stoga zahtijeva odgovarajuću reakciju.

“Nema je zato što se očigledno nije dovoljno ozbiljno shvatilo sve ovo što prijeti jednom vrstom asimilacije”, ocjenjuje Rakočević i dodaje da sve snage iz crnogorskog korpusa treba da uvide da je vrijeme da se tim lošim tendencijama stane na put.

Kada je riječ o smjeni direktora ANB-a Sava Kentere i događajima koji su uslijedili, Rakočević ističe da se očigledno pokušavaju osporiti rezultati koji su nesporni i koje je Agencija ostvarila za vrijeme mandata Kentere.

“Umjesto da se ti rezultati afirmišu, satanizuje se prvi čovjek službe”, dodaje Rakočević.

Kroz najgore vrijeđanje sunarodnika, pripadnika druge vjere i nacije, dodaje, ne možemo da napredujemo.

Komentarišući užasne slike pod Malim brdom koje prenosi Pobjeda, gdje je umjesto sporta i fudbala, bio prisutan primitivizam najgore vrste, sramotna ikonografija i repertoar pjesama koje su u drugi plan bacile utakmicu 14. kola Meridijanbet 1.CFL između Petrovca i Jezera iz Plava, Rakočević kaže da je riječ o nezamislivom porazu društva koje je u 21. vijeku moglo ovako nisko da padne.

“Ovo je poraz društva i dokaz da naše elite uopšte ne upravljaju ključnim procesima u društvu. Imamo socijalne devijacije koje se stalno usložnjavaju, izraženu socijalnu dezorganizaciju, stanje anomije. Postoji dizbalans, pa najdevijantnije i asocijalne strukture i pojedinci dolaze do izražaja. Prisutni su izlivi najgore moguće mržnje i netrpeljivosti”, kaže Rakočević.

Izražene su, dodaje, podjele po nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

“Ovo je užasan incident čiji vinovnici moraju biti procesuirani i strogo sankcionisani. Očekujemo reakcije Višeg tužilaštva”, navodi Rakočević.

Dodaje da je toliko slučajeva koji postaju kriminalni fenomen, čiji su uzroci mnogo dublji.

“Treba djelovati preventivno, ali i na uzroke takvih devijacija, jer je riječ o ozbiljnim poremećajima. Ovdje govorimo o bolestima društva, jer socijalna patologija ove vrste najdublje razara zdravo tkivo svakog društva. Kad su učestali delikti ove vrste, onda je društvo paralizovano i zbog toga nemamo napretka u brojnim oblastima”, pojašnjava Rakočević.

Portal Analitika