Politika

Intervju

Rakčević: Obećanje je dato građanima, ako Vlada ne bude ekspertska ja ću biti protiv

Predsjednik političkog savjeta Građanskog pokreta URA Žarko Rakčević rekao je da su lideri tri koalicije nove većine za ekspertsku Vladu ali da je izložena pritiscima.

Rakčević: Obećanje je dato građanima, ako Vlada ne bude ekspertska ja ću biti protiv Foto: Skrinšot
PobjedaIzvor

On je za RTCG rekao da se borio za demokratsku i evropsku Crnu Goru i da se osjeća dobro nakon smjene vlasti.

- Imao sam puno puta da objasnim nekome sa strane da nikad nije došlo do smjene vlasti. Zadovoljan sam, vjerujem da će to postati redovna promjena. Mislim da je to zdravo i da će građani sazresti Odškrinuta su vrata promjena i to je dobro - istakao je on.

Rakčević je poručio da je opredjeljenje URE od jula bilo da se ide ka ekspertskoj vladi.

- Dakle ne na partitokratskoj vladi. Nije smisao bio da se jedna partitokratija zamijeni drugom. Nije smisao promjena da dobijete u Vladi u šarolikoj koaliciji dobijete 16 predsjednika partija. To je onda gora varijanta. Doživljavali smo da takva vlada ima ograničen mandat i da se dođe do fer izbora.

Prema njegovim riječima neophodno je stvarati uslove za što slobodnije izjašnjavanje građana, kao i da dođe do demontaže režima koji je, kako dodaje, opisan sa stranih adresa kao hibridan režim.

- Podržavamo orjentaciju da se istraje na konceptu ekspertske vlade. Ne bih ulazio u komunikaciju lidera DF sa američkom ambasadom - poručio je Rakčević u intervjuu Radio televiziji Crne Gore.

Upitan zbog čega je došlo do promjene stava Dritana Abazovića o sastavu vlade i njenom ekspertskom karatkteru, Rakčević je rekao, da je lider URE na sjednicama savjeta govorio o tome da je cilj ekspertska vlada.

-Normalno, u politici možete doći do situacije da su političari ostvareni u određenim strukama. Smisao jeste da neko bude ekspert. Mi nismo sami u tome, postoje još dvije krupne koalicije koje to drugačije vide. Ali moram podsjetiti da su i Krivokapić i Bečić kazali da je ekspertska vlada prihvatljiva. Krivokapić je u noći izbora odgovorio na to pitanje. Lideri su za to, ima puno bočnih udara, neki se očigledno pozicioniraju i oni su dominantno političari.

On je rekao da bi bilo loše da u Vladi bude 15-16 klasičnih političara koji se nisu dokazali u nekim oblastima.

-Na sjednici Savjeta i predsjedništa dali smo sugestiju da se ide u pravcu Vlade, da Vlada treba da bude ograničen mandat, da obezbijedi fer izbore, da se donesu zakoni o lustraciji i porijeklu imovine. Naše viđenje je bilo da bi Abazović mogao da bude predsjednik te vlade u prelaznom periodu.


Na izborima nije pobijedio "srpski svet"

Rakčević je poručio da su smatrali da se ne smije pribjeći logici brojki i "podjeli plijena". On je ponovio da su na savjetu URE insistirali da se ostane pri ekspertskoj vladi.

- U ovom času nemam informacije kakav će biti sastav vlade. Ukoliko ne bude ekspertska Vlada ja ću lično glasati protiv toga. Građanima smo obećali ekspertsku vladu. Ako se krene u demontažu Crne Gore a ne sistema ja ću definitivno biti protiv- istakao je Rakčević.

Dodao je da nema namjeru da bude u Vladi, ali je itekako zainteresovan u kojem će se pravcu kretati Crna Gora. Rekao je da očekuje da vlada bude formirana do sredine novembra, "ali uz dosta problema".

Rakčević je kazao da su DPS i DF bili idealni oponenti još od referenduma. Istakao je da nije dobro da veliki broj Srba koji osjećaju Crnu Goru kao svoju zemlju, ne preuzima odgovornost za oporavak i razvitak državu, uz ocjenu da i tim ljudima treba dati šansu.

Komentarišući navode da je na izborima pobijedio sprski narod, Rakčević je kazao da su te izjave neprihvatljive. On smatra da je sa takvim stvarima na gubitku jedino građanska Crna Gora.- Ne radi se o pobjedi srpskog sveta, ili jednog naroda.

Na pitanje novinarke TVCG o manjinskoj Vladi, Rakčević je odgovorio da je bilo takvih razmišljanja.

- Što se mene tiče to je prihvatljivo rješenje. Ne smiju biti kozmetičke promjene već demontaža sistema i osvajanje sloboda. 2016. godine lideri DF su podržavali samo vladu Bošnjaka, sad je to neka druga priča, već su dosta tvrdokorne priče.

Ideološko neslaganje sa Amfilohijem

Komentarišući odnos SPC prema građanskoj Crnoj Gori, Rakčević je rekao da je on lično ateista ali da poštuje svačije pravo da bude vjernik.

- Očigledno postoji veliki broj SPC i drugih konfesija. Postoje ljudi koji na ozbiljan problem i iskušenje kovida reaguju i nude naučni odgovor. Ja sam bio u prilici da čujem da je SPC sredinom marta ponudila odgovor građanima da zvone crkvena zvona i da frekvencija odbija viruse i infektivne bolesti. To nisu moje vrijednosti, ali isto tako vjerujem i da se gospodin Amfilohije kad je dobio kovid nije se oslonio na crkvena zvona. I zaista mi je drago što je prevazišao te probleme. Ne vjerujem da pričešće u ovoj situaciji treba da se vrši kašikama. Moje su vrijednosti drugačije. Mislim da te ideje i te vrijednosti nisu adekvatan odgovor na izazaove Crne Gore. U ideološkom smislu postoje brojne izjave koje se meni ne dopadaju - po pitanju negiranja crnogorske nacije i crnogorskog naroda.

On je rekao da SPC otvoreno decenijama djeluje dovodeći u pitanje crnogorski narod i naciju. - Isto tako moram reći da je bilo i pomirljivih tonova tokom litija. Ali mi beremo plodove onoga što je DPS sijao godinama. Nije Žarko Rakčević donirao crkve i ljubio ruku Amfilohiju. Postoje fotografije za to. Nisam ja upisivao spomenike naSPC, već DPS. Oni su igrali tango sa SPC.

Portal Analitika