Politika

U sklopu projekta „Friendship“

Raičević u posjeti Rijeci: Razgovarali o daljoj saradnji i razvojnim potencijalima

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević član je delegacije koja boravi u trodnevnoj studijskoj posjeti Rijeci u sklopu projekta „Friendship“ koji se odvija pod okriljem Mreže udruženja lokalnih vlasti Jugoistočne Europe – NALAS čiji je on potpredsjednik. 

Raičević u posjeti Rijeci: Razgovarali o daljoj saradnji i razvojnim potencijalima Foto: Opština Bar
Portal AnalitikaIzvor

Uz Raičevića, u delegaciji su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je ujedno i predsjednik NALASA, guverner pokrajine Darkhan-Uul Azjargal Boldbaatar, Tulga Togtokhsaikhana, guverner grada Darkhan u pokrajini Darkhan-Uul, a domaćin događaja je riječki gradonačelnik Marko Filipović. 

„Ovo je druga studijska posjeta u sklopu projekta „Friendship“ kojoj prisustvuje predsjednik Opštine Bar, a cilj je dase kroz razmjenu znanja i najboljih praksi dostupnih u EU definišu mogućnosti za razvoj saradnje mongolske pokrajine Darkhan-Uul i zemalja regiona. Projekat je podržan u okviru linije Generalnog direktorata EU za međunarodni razvoj „Lokalne vlasti: Partnerstva za održive gradove 2021“, a očekivani rezultati doprinijeće održivom rastu grada Darkhan i njegove provincije, socijalnoj koheziji te poboljšanju kvalitetnog pružanja javnih usluga lokalnom stanovništvu“, navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, implementacija projekta sa predznacima zelenog, inkluzivnog, pametnog i održivog razvoja kao ključnih pojmova za zbližavanje zainteresovanih strana pokrenuće i nova rješenja za zajedničkeizazove i stvaranje preduslova za buduća partnerstva izvan ovog projekta. 

Na održanim sastancima je bilo riječi o razvojnim potencijalima lokalnih samouprava u brojnim segmentima, sa pažnjom posebno usmjerenom ka pametnoj e-upravi, razvoju lokalnog preduzetništva i srednjih i malih preduzeća te održivosti zdrave životne sredine.

Tokom boravka u Rijeci, članovi delegacije biće u prilici i da se upoznaju sa aktuelnim projektima koji se sprovode u Rijeci, a tiču se Startup inkubatora, izgradnje novog prečišćivaća otpadnih voda i saobraćajne i željezničke infrastrukture. 

„Mreže udruženja lokalnih vlasti Jugoistične Europe, osnovana pod okriljem Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu i Savjeta Evrope, okuplja 14 udruženja koje predstavljaju oko 9000 jedinica lokalne uprave, a koje direktno bira više od 80 miliona građana jugoistočne Evrope. Članstvo Opštine Bar u ovoj organizaciji od izuzetnog je značaja za razmjenu najsavremenijih znanja i iskustava u domenima poput lokalne ekonomije, upravljanja otpadima, institucionalnog razvoja i energetske efikasnosti, sve u cilju boljeg kvaliteta života svih građana i unaprijeđenja uslova u skladu sa evropskim praksama“, zaključuje se u saopštenju.

Portal Analitika