Politika

Najavljuje poslanik DF

Radunović: Vlada će biti formirana do 15. novembra, u pregovorima nema problema

Nova Vlada biće formirana do 15. novembra, najavljuje poslanik DF-a Slaven Radunović. 

Radunović: Vlada će biti formirana do 15. novembra, u pregovorima nema problema Foto: PA
rtcgIzvor

Za Dnevnik poručuje i da u pregovorima nema problema, sem preklapanja u pojednim resorima, što će, kako ističe, brzo riješiti. Da pregovori teku očekivanom dinamikom, poručuju i iz Demokrata i Ure, uz napomenu da javnost nema razloga da brine.

Formiranje Vlade je kompleksan posao, poručuju iz DF -a, uz napomenu da u tome nemaju iskustva, budući da oni Vladu sastavljaju prvi put. Građanima se, kažu mozda čini da se u pregovorima kasni, ali nije tako.

- Kao što ste čuli, mandatar je pominjao 8. novembar kao neki rok, računajte možda do 15. novembra da će se Vlada formirati. Nema nekih posebnih problema, ima nekih preklapanja ali to će da bude riješeno u demokratskoj proceduri, uz dogovor - kaže Radunović.

Demokrate su, poručuju, zadovoljne dinamikom pregovora. Očekuju da će svima, kao i njima prioritet biti da Crna Gora dobije prvu procrnogorsku i proevropsku Vladu.

- Moramo se usaglasiti oko još jedne stvari stvari, da se nikada brže nije išlo kada se formira neka vlada kao što se ide sada i kada su u pitanju pregovori. Mislim da se javnost nema razloga da bude zabrinuta po bilo kakvim pitanjima što se tiče formiranja nove Vlade ali ponavljam da će mandatar Skupštini uputiti spisak i kada su u pitanju kadrovska rješenja i sve ono sto javnost interesuje - ističe Vladimir Martinović iz Demokratske Crne Gore.

O personalim rješenjima je, poručuju koalicioni partneri, još rano da se govori. Prvo moraju da riješe očekivanu prepreku - preklapanje želja za pojedine resore.

- Sve se dobija u okvirima kako smo dogovorili prethodno sa mandatarom, kako su sve tri koalacije dogovorile sa mandatarom. Sad ide iskazivanje namjera, nakon toga slijedi dogovor oko preklapanja što je, ponavljam, bilo za očekivati, i tek kada usaglasimo to onda idemo u naredni krug, a on podrazumijeva imenovanje, odnosno iskazivanje personalnih rješenja za određenje funkcije - navodi Mileta Radovanić iz GP URA.

- Slobodno mogu reći, sve partije su tražile malo više toga nego što im objektivno pripada i sad poslije usaglašavanja stanja i preklapanja, tu smo da sjednemo u dobroj volji da se to usaglasi i da svaka partija dobije otprilike onoliko koliko joj pripada", kaže predsjednik SNP-a Vladimir Joković.

Proces pregovora u DPS- u komentarišu kao očekivano neuspješan. Kažu da kada nemate čvrste programske ciljeve ili slična ideološka uvjerenja - imate prolongiranje i kupovinu vremena.

- Vidimo posljednih dana da stižu određena imena na adresu budućeg manatara, ali isto tako da je pala u vodu teza o ekspertskoj vladi. Ponajmanje ima eksperata a više onih koji su politički profilisani i prema tome pada u potpunosti ta teza o ekspertskoj Vladi što znači da je jasno da URA ne može kontrolisati proces zaštite nacionalih interesa Crne Gore", naglašava novi šef poslaničkog Kluba u Skupštini Crne Gore Danijel Živković.

Iz DPS-a građanima poručuju da će oni nacionalne ineterese štititi i iz opozicije. Iz opozicionih klupa novu vlast nadgledaće i Albanci, koji će se, poručuju, zdušno boriti za ravnopravnost manjina.

- Od dana održavanja izbora već je drugi mjesec. Koliko vidim lijepo vrijeme se po jutru poznaje. Onako kako su krenuli ne daje nam neke procjene da tok formiranja vlade ide onako kako bi trebalo da ide - kaže predsjednik Demokratske partije Fatmir Đeka.

O toku pregovora mandatar za sastav nove Vlade Zdravko Krivokopić danas nije želio da govori. O sastavu će narednih dana.

Portal Analitika