Politika

Radulović u razgovoru sa Ajnhorst: Crna Gora važan partner EU

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović razgovarao je danas telefonom sa direktorkom za Zapadni Balkan, Tursku i Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Sjeverne Irske u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Angelinom Ajnhorst.

Radulović u razgovoru sa Ajnhorst: Crna Gora važan partner EU Foto: gov
Portal AnalitikaIzvor

Radulović je istakao da Crna Gora izuzetno cijeni dosadašnju podršku Evropske unije u kontekstu naših aspiracija, imajući u vidu da članstvo u evropskoj porodici ostaje naš ključni vanjskopolitički prioritet. On je takođe naglasio da Vlada u potpunosti razumije da poglavlja 23 i 24 predstavljaju kamen temeljac sveukupnog društvenog razvoja i demokratskog kapaciteta društva, stoga s posebnom pažnjom i senzitivnošću pristupa svim pitanjima koja se tiču legislativnog okvira u ovoj oblasti.

Šef crnogorske diplomatije je informisao sagovornicu da naša država u potpunosti usaglašava svoje pozicije sa politikama EU, te da je to potvrda naše privrženosti i posvećenosti evropskom putu. On je takođe podsjetio da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju u pregovorima upravo kao jasan signal evropskim partnerima da smo u potpunosti spremni da preduzmemo sve napore kako bismo na kvalitetan način finalizovali proces pregovora. Govoreći o ozbiljnosti epidemiološke situacije u zemlji, ministar Radulović je zahvalio na konzistentnoj pomoći EU u donacijama, istakavši da je „EU još jednom potvrdila da je pravi prijatelj regionu Zapadnog Balkana“. Kako je naglasio, pomoć u obezbjeđivanju određenog broja doza vakcina od strane EU u što skorijem periodu bilo bi od izuzetnog značaja za prevazilaženje posljedica izazvanih COVID-19 pandemijom.

Direktorka Ajnhorst je čestitala ministru Raduloviću stupanje na dužnost, naglasivši da Zapadni Balkan ostaje u fokusu evropske vanjskopolitičke agende. Na toj liniji, kako je poručila, EU cijeni Crnu Goru kao državu koja najviše odmakla u integracionom procesu, saglasivši se sa sagovornikom da su vladavina prava, nezavisnost sudstva i borba protiv korupcije kamen temeljac društvenog progresa. Izrazivši zabrinutost zbog izostanka konsultacija i dijaloga sa evropskim partnerima oko najavljenih promjena Zakona o tužilaštvu, izrazila je nadu da će naša država nastaviti započete reformske procese u cilju što skorijeg članstva u EU.

Sagovornici su takođe razgovarali o aktuelnim dešavanjima u zemlji, kao i u regionu i EU. Dogovoren je nastavak intenzivne komunikacije po svim ključnim pitanjima kao i organizacija uzajamnih posjeta kada se budu stekli potrebni uslovi imajući u vidu pandemiju COVID-19.

Portal Analitika