Politika

Crnogorski šef diplomatije razgovarao s Lajčakom, Čavošogluom i Grlićem Radmanom

Radulović u Briselu: Crna Gora posvećena evropskom putu i reformama

Uoči sastanka šefova diplomatija zemalja članica NATO, ministar vanjskih poslova Crne Gore Đorđe Radulović razgovarao je u Briselu, u odvojenim susretima, sa specijalnim predstavnikom EU za Zapadni Balkan i dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, kao i sa ministrima vanjskih poslova Turske Mevlutom Čavošogluom i Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom.

Radulović u Briselu: Crna Gora posvećena evropskom putu i reformama Foto: Foto: MVP
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz MVP-a, na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Lajčakom, naglašena je važnost evropskih integracija i proširenja kao najuspješnije politike Evropske unije, koja ima transformativni karakter za države Zapadnog Balkana.

U tom kontekstu, šef crnogorske diplomatije je kazao da je Crna Gora prihvatila novu metodologiju u pristupanju EU kao znak potpune posvećenosti evropskom putu, koja će nam pomoći da ubrzamo pregovarački proces. 

Radulović je dodao je da je Crna Gora kredibilan partner EU, kao i da je porast podrške članstvu u Uniji koja iznosi više od 80 odsto, dokaz našeg iskrenog vjerovanja u sistem vrijednosti koji Unija predstavlja.

Lajčak je istakao da Crna Gora predstavlja „primjer odgovornog odnosa prema evropskoj integraciji i regionalnom dijalogu“, te izrazio uvjerenje da će nastaviti sa uspješnim sprovođenjem politika u cilju što skorijeg članstva u EU. Pohvalio je punu posvećenost naše države evroatlantskom putu, pri čemu je naveo da su dosadašnje aktivnosti na vanjskopolitičkom planu dokazale ozbiljnost i odgovornost u realizovanju ključnih prioriteta.

Tokom razgovora sa Čavošogluom, Radulović je istakao da se „odnosi dvije savezničke države odlikuju visokim stepenom političkih kontakata, kao i sadržajnom saradnjom“, ocijenivši da postoji znatan prostor za njeno dalje unapređenje.

Čavošoglu je kazao da bi saradnju dvije države trebalo intenzivirati u oblastima od zajedničkog interesa poput investicija, ekonomije i turizma.

Sagovornici su razmotrili aktuelnu zdravstvenu situaciju, kao i mogućnost nabavke vakcina uz podršku Turske. Takođe, saglasili su se da bi u narednom periodu trebalo preduzeti aktivnosti u pravcu organizovanja političkih konsultacija, te platformi koje će doprinijeti jačanju ekonomske saradnje, kao posebno važne stavke u postpandemijskom periodu.

Radulović je tokom sastanka sa ministrom Radmanom istakao je da je jedan od glavnih prioriteta naše vanjske politike „dalje razvijanje dobrosusjedskih odnosa sa svima, pri čemu saradnja sa Hrvatskom zauzima važno mjesto“, a promocija doktrine nula problema sa susjedima će biti obilježje crnogorske vanjske politike.

S tim u vezi, naglasio je značaj ekspertske i političke podrške koju Hrvatska pruža Crnoj Gori u procesu pristupanja EU, kao potvrdu konstruktivnih i prijateljskih bilateralnih odnosa. Radman je istakao da Hrvatska podržava politiku proširenja, te da će nastojati da je i dalje promoviše u okviru EU, kako bi Zapadni Balkan što prije postao dio evropske porodice. On je takođe naglasio važnost regionalnog dijaloga kao osnove za stabilnost našeg regiona. Tokom sastanka je bilo riječi i o organizovanju zvanične posjete ministra Radmana Crnoj Gori.

Portal Analitika