Društvo

Radulović: Tužilaštvima naloženo efikasnije procesuiranje govora mržnje

Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozdravio je odluku v.d. vrhovne državne tužiteljke, Tatjane Begović, koja se odnosi na pismeno ukazivanje Višem državnom tužilaštvu u Podgorici i Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju na obavezu da intenziviraju rad i sa posebnom pažnjom prate predmete formirane protiv učinilaca krivičnih djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, kao i da u ovim postupcima hitno preduzimaju sve radnje u cilju što bržeg donošenja odluka.

Radulović: Tužilaštvima naloženo efikasnije procesuiranje govora mržnje Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

„Podsjećamo da je CGO početkom maja ove godine podnio v.d. VDT Begović Inicijativu za davanje uputstva u postupanju tužilaca prilikom izvršenja krivičnog djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, a sa ciljem da se institucionalno utiče na senzibilizaciju tužilaca u dijelu opasnosti koje nosi ovo krivično djelo, kao i da se uspostavi praksa efikasnog, ujednačenog i neselektivnog postupanja u odnosu na ovakve slučajeve“, rekao je saradnik na programima Vasilije Radulović.

CGO je, kako je rekao, ranije informisan od strane v.d. VDT da obavezujuće uputstvo nije najadekvatniji mehanizam, ali da će biti preduzete one radnje koje su moguće u pogledu doprinosa Tužilaštva efikasnijem suzbijanju ovog krivičnog djela.

„Istraživanja koja je sprovodio CGO u posljednjem periodu ukazuju na zabrinjavajuće podatke u dijelu radikalizacije društva i povećenja etničke i vjerske distance, što kao jedan svoj manifestacioni izraz ima i rast govora mržnje u javnosti. Da se u Crnoj Gori suočavamo sa radikalizacijom navodi blizu polovine građana i građanki (48.7%), a čak je 60% onih koji smatra da je većina incidenata, kojima javno svjedočimo u društvu u posljednje dvije godine, dominantno motivisana vjerskom i etničkom netrpeljivošću“, rekao je Radulović.

Zbog svega ovog, kako je istakao, raduje brzo postupanje v.d. VDT po Inicijativi CGO-a, iako se radi o prvom koraku u doprinosu ove institucije u adresiranju ozbiljnog problema govora mržnje po različitim osnovama. 

„U ovom kontekstu pozdravljamo i brzo otvaranje predmeta od strane Tužilaštva u slučaju nedavnih nacionalističkih izliva navijača FK Sutjeska u Podgorici, koje je CGO snažno osudio. CGO će pratiti dalje postupanje u ovom i sličnim slučajevima u nadi da ćemo svjedočiti praksi pravovremenog i odgovornog postupanja u svim ovim predmetima, a kako bi se zaštitio multikulturalni i građanski koncept države kroz zaustavljanje talasa nesankcionisanog govora mržnje koji postaje naša svakodnevica“, zaključio je Radulović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.