Protokol

Međunarodna saradnja

Radulović sa ambasadorima Izraela, Švajcarske i Japana

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorima, na nerezidentnoj osnovi, države Izrael Jahelom Vilanom, Švajcarske konfederacije Ursom Šmidom i Japana Tahakikom Kacumatom.

Radulovic i Vilan Foto: Izvor: Gov.me
Radulovic i Vilan
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku ministra Radulovića sa ambasadorom Vilanom, zaključeno je da Crna Gora i Izrael njeguju prijateljske i sadržajne odnose, uz prepoznat prostor za snaženje saradnje u periodu koji slijedi.

Šef crnogorske diplomatije naglasio je da dvije zemlje mogu puno naučiti jedna od druge, posebno u oblasti sajber bezbjednosti, visokih tehnologija i odbrane. U tom kontekstu, izrazio je i zadovoljstvo planiranim obnavljanjem avio-linije između dvije zemlje, počev od kraja marta ove godine, što će nesumnjivo doprinijeti unapređenju naše turističke saradnje. Takođe, ministar Radulović je upoznao sagovornika sa planom oporavka ekonomije od negativnih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19, uz naglasak na imunizaciju stanovništva. S tim u vezi, razmatrana je mogućnost kupovine određene doze vakcina od Izraela, kao države koja je svjetski lider u vakcinaciji stanovništva protiv korona virusa.

Ministar Radulović je izrazio uvjerenje da će planirana posjeta premijera Krivokapića Tel Avivu poslati jasnu poruku da je naša država okrenuta saradnji sa najrazvijenijim državama svijeta, te da će dodatno osnažiti bilateralne odnose.

Ambasador Vilan je zahvalio na prijemu, saglasivši se sa ministrom Radulovićem da dvije države ostvaruju konstruktivnu saradnju u svim oblastima od zajedničkog interesa. Kako je istakao, naše države su kulturno bliske, te poručio da Crna Gora ima snažnog partnera u Izraelu. On je posebno naglasio značaj dinamizacije kontakata između privatnog sektora, kao ključnog za razvoj ekonomske saradnje.


Radulović i ŠmidNa sastanku sa ambasadorom Švajcarske Konfederacije, ministar Radulović je, čestitajući Šmidu stupanje na dužnost, ocijenio da dvije države imaju sadržajne odnose, koje bi trebalo intenzivirati političkim kontaktima na najvišem nivou i saradnjom u domenu ekonomije i turizma.
Ministar Radulović je kazao da je nova Vlada posvećena vanjskopolitičkim ciljevima, prije svega ubrzanju pregovora sa EU i dobrosusjedskoj saradnji, pri čemu, istovremeno predano radi na borbi protiv korupcije, uz pristup koji podrazumijeva punu transparentnost. Istakao je da se na taj način stvara povoljniji ambijent za privlačenje stranih direktnih investicija, što je jedan od prioriteta u bilateralnoj saradnji Crne Gore i Švajcarske, koja za našu državu predstavlja primjer.
Ambasador Šmid je pohvalio napore Vlade u tom smislu i naglasio da Švajcarska, uprkos činjenici da je neutralna, podržava spoljnopolitički pravac Crne Gore. Saglasio se da bi bilateralnu saradnju trebalo intenzivirati kroz povećanje broja švajcarskih investicija u sektoru turizma i nekretnina.

Na toj liniji, sagovornici su istakli da bi, kada dozvole epidemiološki uslovi, trebalo organizovati biznis forum kako bi istražili dodatne mogućnosti za ulaganja.

Švajcarski ambasador je istakao i značaj naučne diplomatije, te apostrofirao ulogu Međunarodnog instituta za održive tehnologije na prostoru Jugoistočne Evrope (SEEIST), čiji je inicijator Crna Gora.

Radulović i Kacimoto

 Tokom sastanka sa ambasadorom Kacumatom, ministar Radulović je ukazao na prijateljske odnose dvije države, te posebno pohvalio koncept japanske Inicijative za Zapadni Balkan. Izrazio uvjerenje da će ona doprinijeti temeljnijem sagledavanju prepreka i potencijalnih izazova sa kojima se suočava region u pregovaračkom procesu sa EU. On je poručio da je ekspertska podrška Japana, kao jedne od najrazvijenih svjetskih država, od velikog značaja za naš socio-ekonomski napredak. On je zahvalio na japanskoj donaciji za nabavku medicinske opreme, u toku pandemije, naglasivši da je navedeno još jedna potvrda bliskih međudržavnih odnosa, u izazovnim vremenima kojima svjedočimo.

„Privlačenje investicija će svakako biti u fokusu našeg angažmana, budući da je jedan od ključnih prioriteta ove Vlade intenziviranje ekonomskih aktivnosti kroz diplomatske kanale“, kazao je šef crnogorske diplomatije. Kako je akcentovao, japanske investicije koje odlikuju visok stepen kredibiliteta su uvijek dobrodošle i poželjne. Ministar Radulović je takođe pozdravio saradnju u okviru razvojne pomoći,posredstvom Japanske agencije za međunarodnu saradnju. Kako je istakao, razmjena znanja i iskustava sa japanskim ekspertima u oblastima poput obrazovanja, održivog razvoja i ekonomije su veoma važni za Crnu Goru.

Ambasador Kacumata je čestitao ministru na funkciji te izrazio uvjerenje da će bilateralni odnosi biti dodatno osnaženi u predstojećem periodu. Istakao da Japan pozdravlja sve napore Crne Gore na njenom putu ka EU, te da će ta zemlja nastaviti da pruža snažnu podršku našim vansjkopolitičkim usmjerenjima. On se saglasio sa sagovornikom oko potrebe za intenziviranjem kontakata u pogledu ekonomske saradnje, sa akcentom na privatni sektor koji je pokretač ekonomskog razvoja.

Portal Analitika