Politika

"U parlamentu nema međupartijske saradnje u rješavanju spornih pitanja izbora u pojedinim institucijama, to dovodi do opasnog stanja”

Radulović: Put za izlaz iz krize skraćenje mandata Skupštini i novi izbori

Predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Branislav Radulović za Radio Slobodna Evropa kazao je da se neustavnim postupanjem Crna Gora uvodi u totalnu disfunkcionalnost institucija.

Radulović: Put za izlaz iz krize skraćenje mandata Skupštini i novi izbori Foto: Mara Babović/Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

On smatra da je put za izlazak iz krize skraćenje mandata Skupštini.

"U većini funkcionialnih demokratija, u sličnim prilikama, parlament donosi odluku o skraćenju mandata i ide se na vanredne parlamentarne izbore koji omogućuju restart sistema", kaže Radulović.

Radulović je precizirao da je skraćenje mandata Skupštine predviđeno Ustavom. Time bi se, kako kaže otvorio prostor za deblokadu institucija kroz politički dijalog.

"Da li će poslanici u crnogorskom parlamentu odlučiti da iskoriste ovaj ustavni mehanizam ili će tražiti neka druga rješenja je, prije svega političko pitanje i nije ga moguće predvidjeti u ovom trenutku", dodaje.

Poput međunarodne zajednice i Radulović je zabrinut što se u parlamentu usvajaju zakoni kojima se pokušavaju preurediti nadležnosti Ustavom definisanih institucija.

Na pitanje postoji li još neka mogućnost osim skraćenja mandata da se izađe iz ustavne krize, on ocjenjuje da nema političkog dijaloga i neophodne većine za deblokadu institucija sistema.

"U parlamentu nema međupartijske saradnje u rješavanju spornih pitanja izbora u pojedinim institucijama. Sve to dovodi do opasnog stanja gdje se ne može više povući jasan ustavno definisan pravni potez. I sada smo svi u neizvjesnosti šta će uraditi politički subjekti", kaže on.

Radulović dodaje da je najbolje ostati u okvirima ustavnog poretka.

"Ali na žalost usvajanje Zakona o predsjedniku države koji je neustavan i koji je izazvao snažnu reakciju međunarodne zajednice i drugih organizacija, pokazuje da, u ovom trenutku, naš pravac kretanja zasigurno nije dobar", zaključuje.

Portal Analitika