Politika
  • Portal Analitika/
  • Politika /
  • Radulović: Niko nas ne može shvatiti ozbiljno ako nijesmo u stanju da obezbijedimo elementarno funkcionalne institucije

"Po zakonu ne možete proglasiti izbore bez konačnih odluka Ustavnog suda"

Radulović: Niko nas ne može shvatiti ozbiljno ako nijesmo u stanju da obezbijedimo elementarno funkcionalne institucije

Partije od kojih zavisi izbor sudija Ustavnog suda su odgovorne, jer su sve u nekom momentu vršile neki vid opstrukcije i prebacivale odgovornost na drugoga, kazao je u emisiji “Pressing” na Gradskoj RTV advokat Veselin Radulović.

Radulović: Niko nas ne može shvatiti ozbiljno ako nijesmo u stanju da obezbijedimo elementarno funkcionalne institucije Foto: Gradski portal
Gradski portalIzvor

Ističe da Crnu Goru ni EU, ni bilo ko drugi ne može shvatiti ozbiljno ako nijesmo u stanju da obezbijedimo elementarno funkcionalne institucije.

“Kada će doći do konačnog proglašenja zavisi od političara koji nijesu pokazali odgovornost i ozbiljnost ne samo po tom, nego u mnogim drugim pitanjima”, dodaje Radulović.

Smatra da je dobro što je Evropska unija izašla sa jasnim stavom kada je riječ o Crnoj Gori.

“Nije sporno da je većinsko opredjeljenje građana Crne Gore da Crna Gora treba da ide ka evropskim integracijama. O Otvorenom Balkanu nemamo dovoljno informacija, imate razloga da sumnjate da iza toga stoji nešto što nije ono što se javnosti predstavlja”, ocjenjuje Radulović.

Naglašava da je ozbiljan problem nedostatak Zakona o vladi i nedefinisanje ovlašćenja Vlade u tehničkom mandatu.

“Imali smo slučajeve i ranije da vlade nakon što im prestane mandat na bilo koji način zloupotrebljavaju ovlašćenja i rade u punom kapacitetu. Analiza treba da bude signal i premijeru i svima u Vladi da dobro razmisle o tom pitanju”, poručuje Radulović.

Dodaje da su sve političke partije ušle nepromišljeno i neozbiljno u izborni proces, bez obzira na upozorenja da to ne treba činiti bez sudija Ustavnog suda.

“Po zakonu ne možete proglasiti izbore bez konačnih odluka Ustavnog suda. Predsjednički izbori bez Ustavnog suda mogli bi da dovedu do toga da i ta funkcija bude nelegitimna kao što su sada Vlada i Skupština”, ocjenjuje Radulović.

Kada je riječ o izboru sudija Ustavnog suda, Radulović kaže da se svi koji imaju uslova da budu izabrani na te funkcije obeshrabruju da se uopšte jave na bilo koji oglas “jer neće željeti da prolaze kroz političko blato kroz koje ih provlače političke partije, igraju se sa njihovim imenima, postavljaju im pitanja koja nemaju veze sa onim što bi trebalo da bude njihova funkcija”.

“Bojim se da se stvara loša atmosfera koja će udaljiti sve ozbiljne kadrove da razmišljaju uopšte da konkurišu na takva mjesta”, zaključuje Radulović.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.