Društvo

Situacija pod kontrolom

Radulović: Klinički centar nije ni blizu kolapsa

Klinički centar Crne Gore (KCCG) nije ni blizu kolapsa, poručila je direktorica Ljiljana Radulović. Takođe, kaže ona, nije istina da fali nekih lijekova, a slobodnih termina za specijalističke preglede ima već u prvoj sedmici aprila.

Radulović: Klinički centar nije ni blizu kolapsa Foto: Twitter
TV Prva Izvor

Situacija je u KCCG, kaže Radulović, za sada pod kontrolom.

Napominje da Klinički centar nije ni blizu popunjenosti kapaciteta, a kamoli pred kolapsom. Na raspolaganju imaju 350 kiseoničkih mjesta, tako da, kakako kaže, informacije o zastoju u najvećem zdravstvenom objektu u zemlji nijesu tačne.

"Svima je jasno da smo jako umorni, vjerujem da su i građani umorni od toga da se čuvaju, da se paze, da nose maske, drže distance. Ali vjerujte mi da zdravstveni radnici, nakon godinu dana su beskrajno umorni. To ne označava kolaps zdravstvenog sistema. Zdravstveni sistem teško da će doći u kolaps, ni blizu kolapsa nismo", rekla je ona za TV Prva.

Radulović kaže da na svim odjeljenjima u Kliničkom centru pruža pomoć pacijentima, bez obzira na to da li su pozitivni na kovid 19 ili ne. Ta ustanova je, podsjeća, određena kao bolnica koja tretira i kovid pozitivne pacijente.

"Kovid je sve vrijeme u Kliničkom centru, biće kovid. Naravno da ćemo preduzeti sve mjere da ne dođe do širenja, postoje tačno određeni prostor gdje se tretiraju pacijenti oboljeli od Kovida, a imaju drugu bolest. Imamo čak izolacione sobe dok ne stigne rezultat PCR testa da i osoblje i ostali pacijenti budu zaštićeni", rekla je ona.

Kaže da lijekova i medicinske opreme ima dovoljno. Negira informaciju da je falilo antibiotika longacefa i naglašava kako je situacija u tom segmentu pod kontrolom.

"Nemamo nedostatak nijednog lijeka. Moram da priznam da smo od decembra, baš u želji da ne dođemo do trenutka kada možemo da se bojimo nestašice, ne samo ljekova, već i potrošnog medicinskog materijala, namjerno napravili određenu količinu zaliha, da u sljedećih par mjeseci budemo potpuno bezbjedni", istakla je ona.

Ambulante u okviru poliklinike su otvorene, a produženi rad u popodnevnim časovima i vikendom uticao je da se nadoknadi propušteno dok su bile zatvorene. Trenutno, naglašava Radulović, liste čekanja nijesu dugačke, a na pregled se neće čekati duže od prve sedmice aprila. Čekanja nema za operativni tretman.

"Moram da kažem da Centar za plastičnu hirurgiju, vaskularnu hirurgiju i grudnu hirurgiju nema listu čekanja, da se svi termini za operativni tretman bolesti dojke, endokrinološku hirurgiju zakazuju u okviru marta mjeseca i ukupno na jednoj ima 15 pacijenata, na drugoj ima 12 pacijenata", kazala je ona.

Portal Analitika