Politika

"Nalazimo se u limbu iz kojeg ne vidim izlaz"

Radulović: Kada Vlada Abazovića postane prošlost, počeće nova budućnost za Crnu Goru

Predsjednik Evropskog pokreta Momčilo Radulović ocijenio je proces pregovaranja i pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji više ne postoji, te da je bila greška kada je prošle godine podržao formiranje manjinske Vlade.

Radulović: Kada Vlada Abazovića postane prošlost, počeće nova budućnost za Crnu Goru Foto: Pobjeda
Portal AnalitikaIzvor

"Kada Vlada Dritana Abazovića postane prošlost počeće nova budućnost za građane, Crnu Goru i proces približavanja Evropskoj Uniji", kazao je Radulović.

Tvrdi da se ispostavilo da su ključni kočničari procesa pregovaranja "oni za koje smo smatrali da dolaze sa nekim građanskim bekgraundom i vrijednostima".

"Prije gotovo godinu dana dobili smo signale od strane svih zvaničnika Evropske Unije da ukoliko usvojimo Evropsku agendu, da ćemo dobiti Evropsku agendu za brzu traku za ulaz u EU. Radilo se o sudstvu, izbornom zakonodavstvu i deblokadi sudstva. Postojala je u tom momentu većina da se to ostvari, ali je Vlada u tom momentu izazvala salto mortale, usvojila Temeljni ugovor, i kolaborirala sa Vučićevim režimom i SPC", tvrdi Radulović.

Kako kaže, Vlada je tada izgubila podršku, i od tada je uradila mnogo loših stvari.

"Ali sve štoje urađeno u tehničkom mandatu je potpuno blokiralo Crnu Goru. Ne postoji struktura za pregovore, nema ljudi unutra... Zvali su nas Rt dobre nade, bili smo nada za Zapadnog Balkana a sada zasigurno nas tako ne zovu. Nalazimo se u limbu iz kojeg ne vidim izlaz. Nadam se da će se on nazrijeti formiranjem nove vlade, ali i za to sam zabrinut", ocijenio je Radulović.

Đurović: Cilj je da odskočimo od voza koji sporo ide

Profesorica Gordana Đurović, predsjednica Crnogorske panevropske unije i bivša ministarka za evropske integracije kazala je da nama fazno pristupanje nije strateški prtoritet i da je cilj da odskočimo od voza koji sporo ide u našem regionu.

Tvrdi da je Ministarstvo vanjskih poslova svedeno na 1/3 radnika.

"Ne šaljemo dobre poruke. Vladavina prava je veliki problem, a li i regionalna lutanja, od Berlinskog procesa i Otvorenog Balkana. Vlada je ratifikovala tri sporazuma o mobilnosti, što je jako dobro", rekla je Đurović.

Kaže da je prilika koja se Crnoj Gori otvorila sa formiranjem tadašnje nove Vlade bila pozitivcna poruka iz Brisela, ali nije iskorišćena.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
Z Zdenko_neregistrovani
09.05.2023. 06:25

Definitivno i domaca i strana javnost ceka da ova vlada Ure i manjina ode i da dodje na vlast kompetentna vlada PES-a (nadam se da ce osvojiti apsolutnu vlast kako tu ne bi mogli da se uvale DF i Demokrate)

3
0
c cg12__neregistrovani
08.05.2023. 20:55

Svaka čast gospodine Raduloviću za svaku izgovorenu riječ u emisiji!

27
1