Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Nauka / Tehnologija
 • Kolumne
 • Savremena karijatida
 • Ostalo
Politika
 • Portal Analitika/
 • Politika /
 • Radulović: Abazovićev obilazak stana i depoa skandalozan, slika kako gleda u rupu slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane

“Izjave predsjednika Višeg suda o slučaju Tunel neozbiljne, neodgovorne i neprofesionalne”

Radulović: Abazovićev obilazak stana i depoa skandalozan, slika kako gleda u rupu slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane

Sagovornik Analitike ističe da je izvjesno da će se ovaj događaj loše odraziti na pregovarački proces sa EU. Poručuje i da odgovornost za ovakvo stanje u pravosuđu počinje od zakonodavne vlasti koja godinama ne vrši svoje dužnosti i ne bira članove Sudskog savjeta i VDT-a

Radulović: Abazovićev obilazak stana i depoa skandalozan, slika kako gleda u rupu slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane Foto: Pobjeda
Jovana Vuković
Jovana VukovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

„Nedostatak objektivne odgovornosti govori kakvi kadrovi rukovode institucijama u Crnoj Gori, kakav je sistem i koliko se taj sistem teško mijenja. Iako brojni funkcioneri svakodnevno podsjećaju na vladavinu DPS-a, čini se da su loše prakse iz toga perioda u prethodne tri godine dodatno unaprijeđene u negativnom smislu“, ocijenio je za Portal Analitika advokat Veselin Radulović.

Govoreći o stanju u pravosuđu, Radulović ističe da je dovoljno podsjetiti se kako je vođen i završen postupak protiv Svetozara i Miloša Marovića, kako su oni izbjegli primjenu zakona i kako su uspjeli sačuvati imovinu stečenu kriminalnom djelatnošću. 

“Danas se vodi krivični postupak protiv Vesne Medenice koja je tada upravljala pravosuđem, a u tom postupku imamo gotove sve iste aktere iz pravosuđa, uz dodatnu činjenicu da se dokazi kradu ili mijenjaju u sudu, što ukazuje na ozbiljan rizik da će se i taj postupak završiti neslavno kao i postupak protiv Marovića”, navodi Radulović. 

Pokušaj skretanja istrage u pogrešnom smjeru

Osvrnuvši se na slučaj „Tunel” koji ovih dana potresa crnogorsku javnost, Radović navodi da su izjave predsjednika Višeg suda povodom ovog događaja u kontinuitetu neozbiljne, neodgovorne i neprofesionalne. 

Saslušan predsjednik Višeg suda, kaže da se ne protivi poligrafskom ispitivanju
7
Saslušan predsjednik Višeg suda, kaže da se ne protivi…
15.09.2023 15:48
Milanović: Do sada nije utvrđeno šta nedostaje iz depoa Višeg suda
5
Milanović: Do sada nije utvrđeno šta nedostaje iz depoa…
14.09.2023 14:30

“Još nije ni završen popis svih stvari koje su se nalazile u depou suda, pa je svakako bila neodgovorna izjava data sljedećeg dana da „gotovo ništa ne nedostaje“. Takođe, neozbiljna je izjava da je licima koja su kopala tunel bio cilj da organizuju bjekstvo ili likvidaraju nekog od okrivljenih, kao što je neodgovorna i nerazumljiva izjava poslije dva dana da su „skoro svi“ zaposleni u sudu prošli poligraf”, poručuje Radulović. 

Prema njegovim riječima, osim neozbiljnosti, ovakve izjave mogu negativno uticati na tok istrage i tumačiti se kao pokušaj njenog skretanja u pogrešnom smjeru. 

“Isto tako, obilazak depoa i stana iz koga je prokopan tunel od strane premijera Abazovića i ministara je skandalozan čin koji bi mogao ozbiljno kontaminirati tragove i dokaze i ugroziti istragu. Pokušaji pravdanja da su za to dobili odobrenje od strane predsjednika suda i da je uviđaj bio završen nijesu prihvatljivi jer predsjednik suda nije imao ovlašćenja da takvo odobrenje daje zato što uviđajem rukovodi državno tužilaštvo, a uviđaj sigurno nije mogao biti završen za tako kratko vrijeme, što potvrđuje i činjenica da se još uvijek vrši popis stvari koje su bile u depou”, ističe sagovornik Analitike. 

Prema riječima Radulovića, u ovakvim slučajevima uviđaj često traje danima jer je neophodno izvršiti pregled čitavog tunela, identifikovati i izuzeti tragove, pa je nesporno da premijeru, ministrima i ostalim neovlašćenim licima tamo nije bilo mjesto. 

“Zato slika premijera i ministara kako gledaju u rupu i kako rupa gleda u njih samo slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane”, naglašava Radulović. 

Izlazak iz ovog stanja moguć dosljednom primjenom zakona

Odgovornost za ovakvo stanje u pravosuđu, kaže Radulović, počinje od zakonodavne vlasti koja godinama ne vrši svoje dužnosti i ne bira članove Sudskog savjeta i VDT-a. 

“Dalje, odgovornost za ovakvo stanje u pravosuđu snosi izvršna vlast koja takođe godinama izbjegava da obezbijedi elementarno pristojne uslove za rad, prvo državnom tužilaštvu, a onda i sudovima, dok istovremeno nemilice troši ogromna sredstva i vrši zloupotrebe zbog kojih bi upravo državno tužilaštvo trebalo da reaguje i krivičnopravno goni brojne funkcionere”, dodaje Radulović. 

Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan bez pomagača iz Višeg suda
19
Abazović obavio 'uviđaj': Tunel ne bi mogao biti prokopan…
13.09.2023 10:44

Stava je da izlazak iz ovoga stanja jedino je moguć dosljednom primjenom zakona i utvrđivanjem krivične odgovornosti na strani nosilaca vlasti jer, kako kaže, za to ima dovoljno osnova i dokaza. 

“To što javni funkcioneri, po pravilu, nemaju kod sebe ljudske, moralne i objektivne odgovornosti, pokazuje o kakvim ličnostima se radi. Međutim, iako oni ne osjećaju moralnu odgovornost, za brojne zloupotrebe koje svakodnevno vrše morali bi snositi krivičnu”, naglašava Radulović. 

Slučaj „Tunel“ odraziće se i na pregovarački proces

Sagovornik Analitike ističe da je izvjesno da će se slučaj „Tunel“ loše odraziti na pregovarački proces sa EU.

“Određeno vrijeme taj proces je faktički stopiran i nakon prošlogodišnje ocjene da je postignut samo ograničeni napredak u pravosudnom sistemu i borbi protiv korupcije, afera tunel može da ugrozi i značajne rezultate koje je Specijalno državno tužilaštvo sa Specijalnim policijskim odjeljenjem postiglo u borbi protiv organizovanog kriminala”, zaključuje Radulović. 

Portal Analitika

Komentari (18)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
E Emina_J
18.09.2023. 17:12

😅😅😅 " Radulović: Abazovićev obilazak stana i depoa skandalozan, slika kako gleda u rupu slikovito pokazuje kolika je promaja sa svake strane " 😅😅😅 ... najaca fotka ikad napravljena , kao i Tunel događaj...!!! 😅😅😅 ...Sprdnja .. !!!

7
0
p podgorica_neregistrovani
18.09.2023. 15:40

Ovo je inace njegovo djelo i Adzica vjerne sjenke

9
1
J Jasin_neregistrovani
18.09.2023. 18:15

@podgorica_neregistrovani u pravu si, gospodin Radulovic je direktno kumovao da ovi dodju na vlast

0
3
R Rebus_neregistrovani
18.09.2023. 15:06

Mi se bavimo dnevnim stvarima (to Dritan i želi, pun ga je TV kao i Vučića i Dodika). Problem je užasna šteta koju je napravio CG od koje se, bojim se nećemo oporaviti. Vidite li da su u Srbiji i RS-u eutanazirali kritičare i javnost? Toliko laži (i drskih i bahatih prijetnji) dnevno fabrikuju da su sve ošamutili. I narod (koji narod?) na to nasjeda ko ... Imamo li mi Crnogorci vođu? To je pitanje.

9
1
C Citat_neregistrovani
18.09.2023. 13:30

"Rupa je, dakle, ponovo aktivirana. Desilo se to prvi put kada su podzemne vode i pukotine na onim cijevima koje sadrže materije neprijatnog mirisa, u političku orbitu izbacile figuru kakvu ne poznaje svjetska teorija ni praksa – Dritana Abazovića. Jedino će neka nova vremena, kada Crna Gora bude vraćena sebi i oporavljena od svih njegovih nesojluka i kada istoriju budu pisali istoričari, smjestiti tu osobu satkanu od besprizornosti, bezobrazluka i laži u udžbenike istorije kao egzemplar veleizdajnika. Baš kao što je nekada Vidkun Kvisling, norveški političar koji je sarađivao sa nacistima, svojim nedjelom zaslužio da pojam “kvisling” ima svoje puno i neskriveno značenje. Kao kod nas Dritan. Nevolja. Izdajnik. Iz te rupe, izašao je uoči 30. avgusta 2020. godine, poput tekućine koja štipa za oči i pred kojom se zatvaraju nozdrve, da zagadi politički prostor, da zatre ostatke ljudskosti u politici i gurne CG tamo dje je nijedan izdajnik – od J.Vukotića do B.Kostića – nikada nije gurnuo"

14
1
p putokaz_neregistrovani
18.09.2023. 13:03

naučio je to od mentora vučka.

12
1
L Luftiranje_neregistrovani
18.09.2023. 08:29

Premijeru, jos uvijek adolescentu, promja je u glavu.

28
2
R Rudari_neregistrovani
18.09.2023. 07:06

Potpuno je nebitno ko je kopao kanal a ko gledao kroz rupu. Bitno je ko je naručilac i s kojim ciljem.

18
6
P Pravo__neregistrovani
18.09.2023. 10:43

je cudo da ne postoji jedno jedino pitanje a da Se Sula Radov ne javi ,i zamislite pogresno komentarise...

6
4
P PonosnaPrelacanka_neregistrovani
18.09.2023. 06:41

Tako je druze Radulovicu sve sto ste rekli u pravu ste...Nije ta promaja od juce promaja je odavno svih pradhodnih 30g vladavine dps pa su ovi nastavili po njihovom sablonu Ko je Vesnu Medenicu protivu zakona stavio treci put da upravlja sudstvom??Pa zna se ko je...To je svima jasno

3
28
Z Zzzzzzzzzz_neregistrovani
18.09.2023. 11:17

@PonosnaPrelacanka_neregistrovani …….. e dobra si za sav 3 godisnji kriminal izdaju i kradju kriv jopet dps hahahahahahahaha

11
2
M Mina_neregistrovani
18.09.2023. 06:13

Posteno bi bilo da " nepristrasni advokat" kaze da je Dritan obisao mjesto suda ,nakon izvrsenog uvidjaja i da ne postoji nikakva kontaminacija dokaza.Vazno je da se nesto,makar i netacno,kaze protiv Dritana.

4
28
K Kafa_neregistrovani
18.09.2023. 06:25

@Mina_neregistrovani Mina oladi malo Ako neznas koliko je mjesto zločina zabranjen teren pogotovo za one koji su sumnjivi a ti ga vodi kući na kafu kad je tako dobar

31
3
M Mina_neregistrovani
18.09.2023. 07:15

Ako je tacan stav advokata da je premijer pogrijesio,kako je moguce da su svi rudari identifikofani i da ce brzo biti uhapseni.

3
21
K KrimOs_neregistrovani
18.09.2023. 09:32

@Mina_neregistrovani Kakve to ima veze sa tezama i teorijama Ti kao da imaš diplomu pravnog sa banjalučkog univerziteta Jel gotova kafa evo mali dolazi

15
1
N Nikola_neregistrovani
18.09.2023. 05:00

Bravo!!! Sve dobro rečeno Dritan i ministar u obilasku tunela SOZINA 2 sa kamermanom da se zabilježio taj istorijski trenutak Sjetismo se akcije droge u Zeti đe su po pristizanje kontejnera ulećeli Abazović, kamerman i policija e čekajući da neko preuzme i pretetrag do nabavljača Sve mi govori da je on glavni organizator kao i za one vigarete iz UC Niko više ne spominje Miloševića a možda su upravo kopači tražili te dokaze

35
2