Politika

Brutalne i zlonamjerne prozivke kandidata za gradonačelnika Podgorice Jakova Milatovića natjerale još jednu osobu da povuče svoju ustavnu žalbu na izborni proces u glavnom gradu

Radović: Očekujem izvinjenje "Evrope sad"

Podgoričanka Nevena Radović povukla je žalbu koju je podnijela Ustavnom sudu zbog kršenja ljudskih prava tokom izbornog procesa u Podgorici, prenosi Pobjeda.

Radović: Očekujem izvinjenje "Evrope sad" Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Radović je potvrdila da je povukla žalbu, uz podsjećanje da je reagovala kao građanka „smatrajući neophodnim da se i kroz taj mehanizam dodatno i neposredno zaštite ljudska prava, jer izborna administracija i druge institucije nijesu pokazale posvećenost da adekvatno i blagovremeno reaguju na povredu prava koje jamči Ustav Crne Gore“.

– Očekujem, kako su i najavili, izvinjenje Pokreta "Evropa sad" zbog njihovog neprimjerenog nastupa prema meni i javnog etiketiranja – naglasila je ona.

Politički i širi kontekst, dodaje naša sagovornica, postao je takav da se svako legitimno obraćanje ustavnom sudstvu politizuje, kompromituje, čak i kriminalizuje čime se podriva, umjesto da se čuva, autoritet Ustava.

– U praksi se pokazalo da žalba Ustavnom sudu Crne Gore nije pravno sredstvo koje suštinski štiti prava građana. Umjesto nadzora nad ostvarivanjem ljudskih prava, Ustavni sud je doprinio i kršenju prava. Smatram da nije bilo neophodno da se kroz odobravanje slobodnog pristupa informacijama javno podijele i moji najličniji podaci - poput adrese stanovanja, telefonskog broja i privatnog mejla - zbog čega sam izložena nepotrebnom i neosnovanom uznemiravanju – kazala je Radović.

Ona zahtijeva da se javno oglasi pomoćnica direktora Agencije za elektronske medije Sunčica Bakić koja je zadužena za praćenje političkog oglašavanja tokom izbora.

– Pozivam je da saopšti šta je monitoring AEM-a registrovao po pitanju spota Pokreta ꞌEvropa sadꞌ koji je emitovan u danima uoči izbora na Televiziji Vijesti, a uključuje i djecu što je protivno demokratskim standardima. Očekujem da priznaju neblagovremenu reakciju – zaključila je ona.

Zamjenik predsjednika Pokreta „Evropa sad“ Jakov Milatović dva puta u šest dana obrušio se na podnositelje ustavnih žalbi u slučaju podgoričkih izbora, zbog čega se ne mogu ozvaničiti izborni rezultati, a on preuzeti funkciju gradonačlenika.

Za brutalne napade poslužilo mu je i lažno istraživanje regionalne organizacije BIRN kojim je devetoro građanskih aktivista, među kojima i dvije novinarke i urednice u Pobjedi, označeno kao radikalni desničari i ekstremisti, a ta etiketa „prilijepljena“ je i Građanskoj inicijativi „21. maj“.

Jedan od podnosilaca žalbe bio je i funkcioner „21. maja“ i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković, koji se našao na spiskovima BIRN-a, kao i građanska aktivistkinja Maja Miličković, koja je, takođe, završila na mapi navodnih radikalnih desničara/ki i ekstremista/kinja.

Milatović je na konferenciji za novinare 24. novembra saopštio kako su podnosioci ustavnih žalbi na izborni proces u glavnom gradu „radikalno desničarske organizacije i pojedinci“ koji su u direktnoj vezi sa Demokratskom partijom socijalista, i koja ih koristi da „blokiraju tranziciju vlasti“.

Poslije ovog Milatovićevog obraćanja medijima, Zeković je povukao svoju žalbu.

U srijedu je ponovio kako DPS i njene „ekstremističke grupe“ opstruišu proces tranzicije vlasti, a juče je na Tviteru objavio skrinšot sa mape BIRN-a, gdje se GI „21. maj“ označava kao desničarska vjerska ekstremistička organizacija.

Iz GI „21. maj“ juče su poručili Milatoviću da prihvataju da su „desni ekstremisti, koliko je i on pošten i principijelan političar“.

Podsjetili su da je Zeković povukao žalbu koju je podnio u ime ove organizacije, te da su tim potezom željeli da pokažu da nemaju namjeru da opstruiraju novu većinu da preuzme vlast.

– Ali gdin. Milatović je agresivni populista, pa su za njega činjenice misaona imenica – zaključili su oni.

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
F Fori_neregistrovani
03.12.2022. 10:37

To ***** milatovica treba u spuz

4
0
A Ajte_neregistrovani
02.12.2022. 23:23

Ne glumatajte tu nešto jer ko vas ne zna... nego predajte vlast ljudima koje je narod izabrao na izborima.

3
14
K Karadag
02.12.2022. 20:00

zasto ste povukli zalbu? Sto mislite da ce to proizvesti ,zahvalnost??? Greska.

28
2
B Bysi_neregistrovani
02.12.2022. 19:49

Greška

27
2
D Daki_neregistrovani
02.12.2022. 19:10

Gospođo taj drekavac je velika budala koja je došla da razori drzavu sa soaicem i ostalim srpskim apostolima

38
1