Društvo

Radović: Fokus će biti na neriješenim predmetima u specijalnom odjeljenju

Novog predsjednika Višeg suda u Podgorici Zorana Radovića čeka veliki broj neriješenih predmeta, a to pitanje ključno je u pregovorima sa Evropskom unijom. Prije svega, kako kaže Radović za TVCG, tražiće se rezultati u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Radović: Fokus će biti na neriješenim predmetima u specijalnom odjeljenju Foto: Schreenshot/RTCG
Portal AnalitikaIzvor

Dodaje da je najvažniji cilj da se predmeti okončaju pravosnažnim presudama.

"Pa prije svega čeka me veliki broj neriješenih predmeta. Ono što će biti fokus u radu su prije svega neriješeni predmeti u specijalnom odjeljenju. Sa druge strane to je sud sa velikim brojem zaposlenih i zaista nije lako rukovoditi tim sudom u organizacionim smislu. Osim toga transparentnost suda mora biti znatno poboljšana i to će biti jedan od mojih zadataka možda malo češće pojavljivanje u javnosti i medijima da bi građani bili obaviješteni adekvatno i potpuno u pogledu nekih sudskih postupaka. Da se ne bi sudski postupci vodili po trgovima i ulicama već onamo gdje im je mjesto u sudnici", kazao je Radović za TVCG. 

Poručio je da javnost svjedoči jednoj delikatnoj društvenoj situaciji koja se nesporno odražava i na sudski sistem kao dio društvenog sistema.

"Mnogi učesnici u javnom životu, političari, NVO i drugi daju izjave koje vrlo često predstavljaju kršenje prezumpcije nevinosti, međutim, vjerujem da će moje kolege a i ja kao prvi među jednakima da ćemo se oduprijeti tim nazovi pritiscima i da će se suđenje svesiti na suđenje na osnovu Ustava i zakona i potvrđenih međunarodnih ugovora, a u skladu s praksom evropskog suda u Strazburu a sve na osnovu slobodnog sudijskog uvjerenja", naglasio je Radović.

Navodi i da ukoliko bi razdužio predmete u kojima potupa da bi to bio veliki problem za njegove kolege. 

"Jer bi u svim tim predmetima postupak morao da otpočne iznova što bi dodatno vodilo odugovlačenju postupka, tako da ću ja bez obzira što će to biti vrlo teško i trebaće mi puno energije i ogroman rad, ja ću nastaviti da postupam u svim neriješenim predmetima koji su na današnji rad zatečeni u radu kod mene", istakao je Radović.

Portal Analitika