Protokol

Radovanić: Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja u samom vrhu prioriteta

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Mileta Radovanić susreo se sa ministrom za informaciono društvo i administraciju Republike Sjeverne Makedonije Azirom Aliuom, tokom boravka u Džordž Maršal centru, u Garmiš – Partenkirhenu, u Njemačkoj.

Radovanić: Dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja u samom vrhu prioriteta Foto: Ministarstvo vanjskih poslova
Portal AnalitikaIzvor

"Sagovornici su se saglasili da dvije države njeguju odlične odnose i sadržajnu saradnju, uz potencijal za dodatno unapređenje u brojnim oblastima, poput sajber bezbjednosti i digitalizacije. U tom kontekstu, ocijenjeno je da će Crna Gora biti u prilici da, kroz rad Regionalnog centra za sajber bezbjednost i razvoj sajber kapaciteta, čije je sjedište u Podgorici, dalje unapređuje saradnju sa Sjevernom Makedonijom i drugim susjedima, kroz razmjenu znanja i primjera dobre prakse", saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Radovanić je podsjetio da dvije prijateljske države odlično sarađuju i u okvirima NATO alijanse, kao i da dijele najvažniji vanjskopolitički prioritet - članstvo u Evropskoj uniji.

"Istakao je da Crna Gora stoji čvrsto na liniji svoje vanjskopolitičke orjentacije, te da su dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja u samom vrhu prioriteta. Kako je naglasio, „region Zapadnog Balkana pripada evropskoj porodici - i politički i ideološki, te ćemo, kao država koja je najviše odmakla u pregovoračkom procesu, nastaviti da prenosimo znanja i iskustva drugim zemljama kandidatima u regionu“. Tokom sastanka je bilo riječi i o daljim aktivnostima u cilju intenziviranja međudržavne saradnje i komunikacije, u oblastima od obostranog interesa", navodi se u saopštenju. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
C CRNOGORKA_neregistrovani
27.09.2023. 12:20

Pogledajte i cujte “ prestižne diplomate”.😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

2
0