Društvo

Crnogorska delegacija SUBNOR-a prisustvovala obilježavanju 80 godina od Bitke na Neretvi

Radojević: Simbol humanosti i poštovanja, primjer kako brani rodna gruda i njena sloboda

Delegacija SOBNOR Crne Gore na čelu sa predsjednikom Radojicom Radojevićem i potpredjesnikom Ljubenkom Borovićem prisustvovala je obilježavanju jubilarne 80. godišnjice bitke za ranjenike na Neretvi, položili cvijeće, te odali počast borcima jedne od presudnih bitaka narodno-oslobodilačke borbe iz Drugog svjetskog rata.

Radojević: Simbol humanosti i poštovanja, primjer kako brani rodna gruda i njena sloboda Foto: SUBNOR
Portal AnalitikaIzvor

Svečani program u okviru jubileja 80. godišnjice u Jablanici organizirali su SABNOR BiH, OO UABNOR Jablanica, Društvo "Josip Broz Tito", Muzej "Bitka za ranjenike na Neretvi" iz Jablanice, Opšina Jablanica, uz podršku udruženja antifašista sa prostora bivše Jugoslavije. Ovom skupu prisustvovale su i delegacije OBNOR 1941-1945 Glavni Grad Podgorica, Kotora, Nikšića, Danilovgrada i Zete, koje su položile vijence.

"Na ovom tradicionalnom mjestu našeg okupljanja odali smo dužnu počast poginulim herojima, rodoljubima i junacima veličanstvene Bitke na Neretvi , koja je bila jedna od najznačajnijih operacija partizanskih snaga u drugom svedskom ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Bitka za ranjenike ili operacija Vajs, ostaće upamćena kao jedna od najhumanijih u Drugom svjetskom ratu. Uz tešku borbu sa višestruko naoružanijim neprijateljem, partizanske snage su imale zadatak da spase blizu 4000 ranjenika i tifusara, koji je uspješno okončan", kazao je predsjednik SOBNOR Crne Gore Radojica Radojević.

Zato je danas prilika, kako kaže Radojević, da se sa posebnim pijetetom sjetimo njih, kao i ranjenih boraca, ali i svih drugih učesnika bitke, koji su se svejesno žrtvovali za spas svojih ranjenih drugova, za slobodu svog naroda i pokazali svijetu da su dostojni sljedbenici svojih slavnih predaka.

"Bitka na Neretvi ostaje u istoriji zapisana kao jedna od najvećih pobjeda partizanskih snaga u borbi za slobodu, kao simbol humanosti i poštovanja i najbolji je primjer kako se hrabrošću i sa ponosom brani rodna gruda, i njena sloboda. Obelježavajući godišnjicu legendarne bitke na Neretvi, prilika je i za izraze dubokog poštovanja za sve borce naše veličanstvene NOB-e, za sve naše pretke koji su iznjedrili hrabre i najbolje sinove i kćeri, koji su širom nekadašnje domovine ugradili svoju mladost i dali živote za našu budućnost. Neka živi sjećanje na našu slavnu NOB-u, neka je vječna slava i hvala svim poginulim borcima, slobodarima i vitezovoma slavne bitke na Neretvi", kazao je Radojević. 

Cvijeće i vijence položile su brojne delegacije antifašista iz BiH i regiona, predstavnici političkog i javnog života, te organizacija i udruženja koja baštine antifašističku tradiciju.

Sa ove manifestacije upućene su poruke solidarnosti, humanosti, zajedništva i važnosti očuvanja anifašističkih vrijednosti.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
d dragan_neregistrovani
07.05.2023. 16:52

Svaka cast Gospodo! Respekt!

3
1