Abiznis

Radoje Dakić: Protesti u krugu fabrike dok je Vlada na odmoru

Izvor

Predsjednik Koordinacionog odbora fabrike, Milan Vukčević, kazao je de će se radnici ispred Vlade vratiti sredinom mjeseca, kada se vrati i premijer Igor Lukšić.

»Ukoliko ne bude nekog rješenja, pozivamo sve povjerioce sa porodicama da 5. septembra dođu ispred zgrade Vlade da jednostavno damo do znanja da nemamo više vremena za čekanje«, rekao je Vukčević.

On je kazao da je i danas održan protest ispred zgrade Vlade, kao i komemorativni skup jer su dvojica bivših radnika od prošle srijede preminula.

»Na današnjem mirnom okupljanju konstatovano je da je na sceni ćutanje administracije ili, kako se to u politikološkoj terminologiji zove, vakuum moći. Pravosnažna presuda nije stvar izbora već ustavna obaveza, očekujemo od premijera da pređe sa riječi na djela i nadamo se da će, kada se osunča, pokazati malo više sluha za problema radnika 'Radoja Dakića'«, kazao je Vukčević.

Radnici se, kako je dodao, pitaju šta se radi sa urbanističko-tehničkim uslovima i detaljnim urbanističkim planom DUP-om koji je usvojen 20. jula i kojim se podigla cijena nekretnina tako da ne može biti ista cijena ulice i površina na kojoj se gradi sedmospratnica.

»Osim verbalne posvećenosti očekujemo konkretne poteze Vlade«, poručio je Vukčević i dodao da bivši radnici »Dakića« ne idu na godišnje odmore, nemaju vremena, a »vrijeme je novac«.

Radi se, kako je ocijenio, o grubom nehatu i otimanju od sirotinje da bi se davalo bogatima jer se Crna Gora kreditno zadužila 100 miliona EUR.

»Nijesmo danas vidjeli smisla da ulazimo u zgradu Vlade kad je zgrada takoreći prazna. Bilo je predloga da ispred Vlade napravi šator za odmor budući da nemamo mogućnosti da idemo na more ili na planinu, ali smo izbjegli konfrontacije sa komunalnom policijom«, naveo je Vukčević.

Radnici »Radoja Dakića« od početka 2009. godine organizuju mirne proteste i traže hitno izvršenje sudskih presuda koje podrazumijevaju isplatu 37 miliona EUR.

Glavnica duga iznosi oko 30 miliona EUR, pripadajuće kamate koje je potvrdio Viši sud još sedam miliona EUR, a pravo na isplatu ima 1,65 hiljada bivših radnika.

Radnicima je pravosnažnim sudskim presudama dodijeljeno zemljište vrijedno oko 40 miliona EUR koje ne mogu da prodaju.

Kompanije Zetagradnja i Čelebić su 27. oktobra prošle godine odustale od kupovine tog zemljišta, površine 221 hiljadu kvadratnih metara, za koje su nudili 35,4 miliona EUR.

Konzorcijum šest crnogorskih firmi, kojeg su činili Voli, Bemax, Novi Volvox, Kroling, Normal kompani /Company/ i Master inženjering za zemljište je nudio 27 miliona EUR.

Portal Analitika